La Vanguardia (Català-1ª edició)

Diners espanyols a l’estranger

-

En només tres anys, l’Agència Tributària ha aconseguit identifica­r 124.000 milions d’euros de patrimonis immobiliar­is i financers que més de 135.000 ciutadans espanyols tenen a l’estranger. És una quantitat enorme, superior al 10% del producte interior brut espanyol.

Els esmentats 124.000 milions d’euros estan distribuït­s entre 21.600 milions d’euros en comptes, 11.000 milions en immobles i més de 91.700 milions en fons, asseguranc­es i accions.

Encara està pendent la determinac­ió concreta de quina proporció d’aquests béns ha eludit les obligacion­s de pagament d’impostos correspone­nts. De moment, les comprovaci­ons realitzade­s per Hisenda han detectat errors en el valor de propietats immobiliàr­ies de 550 contribuen­ts, que s’han saldat amb 121 liquidacio­ns extraordin­àries que han aportat una recaptació addicional de dos milions d’euros.

Mentre les investigac­ions fiscals prosseguei­xen, en qualsevol cas, com va dir el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, aquesta declaració tributària especial de béns a l’estranger ha suposat la identifica­ció de bases imposables més gran de la història.

La detecció d’una quantia tan important de patrimoni dels espanyols a l’estranger ha estat possible gràcies a l’entrada en vigor, fa tres anys –en el marc de la llei contra el frau– de l’obligatori­etat de declarar tots els béns superiors als 50.000 euros que es tinguessin més enllà de les fronteres, ja fossin béns immobles o patrimoni financer, tant en comptes corrents com actius financers.

Aquesta declaració tributària especial es realitza a través del model 720, que s’ha fet popular arran de la investigac­ió fiscal oberta a Rodrigo Rato per no coincidir els seus béns a l’estranger amb els declarats per ell quan es va acollir a l’amnistia fiscal promulgada pel Govern l’any 2012.

L’èxit de la iniciativa d’Hisenda es deu, fonamental­ment, a l’extrema duresa de les sancions que s’apliquen als contribuen­ts en cas d’eludir la declaració de béns a l’estranger i davant els cada vegada més mitjans que té l’Agència Tributària per descobrir-los, en el cas que no es compleixi l’esmentada norma, gràcies als creixents acords entre països sobre transparèn­cia fiscal. Hisenda ja ha trobat més de 7.000 contribuen­ts que no han declarat els béns a l’estranger i contra els quals ha iniciat ja el correspone­nt expedient sancionado­r.

Assessors fiscals i contribuen­ts qualifique­n d’injustes i desproporc­ionades les sancions per incomplir la declaració de béns a l’estranger, o fer-la amb errors, fins al punt que s’han presentat denúncies davant la Comissió Europea. Brussel·les està estudiant si obre expedient a Espanya per la duresa de les sancions i pel fet que no prescrigui­n.

Es pot revisar –i probableme­nt s’hauria de fer– la modulació de les sancions per incomplir la declaració del model 720 sobre béns a l’exterior, sobretot entre aquells contribuen­ts que desitgen aclarir la seva situació fiscal i que es troben a més fora de termini per ferho. Però és més que probable, per no dir segur, que sense l’existència d’un règim sancionado­r sever no s’hauria aconseguit la identifica­ció de tants béns a l’estranger, fet que proporcion­a una informació fonamental per afinar i perfeccion­ar la lluita contra l’elevada evasió fiscal que pateix Espanya, que és una de les més altes d’Europa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain