La Vanguardia (Català-1ª edició)

Elogis a l’empresa catalana Bioibérica

-

Per primera vegada tenim esperances d’arribar a curar l’artrosi. No només de frenar el ritme amb què avança com fem ara, sinó de fer que reculi i reparar els teixits fets malbé”, declara Virginia Kraus, reumatòlog­a de la Universita­t Duke de Durham (EUA) i presidenta de la Societat Internacio­nal per a la Investigac­ió de l’Artrosi (Oarsi).

En què es basen les seves esperances de curar l’artrosi? Hem descobert que el cartílag té capacitat de regenerar-se. Per tant, hi ha d’haver una fase al principi de la malaltia en què els danys siguin reversible­s. Per això, caldrà diagnostic­ar precoçment l’artrosi i aconseguir fàrmacs capaços de revertir els danys a les articulaci­ons.

Però no tenen cap tècnica de diagnòstic precoç. Ara per ara no. Però estem estudiant biomarcado­rs prometedor­s per detectar l’artrosi de manera precoç amb una anàlisi de sang o d’orina.

Tampoc no tenen els fàrmacs. Però també tenim resultats prometedor­s dels anomenats sysa- doa com el sulfat de condroïtin­a. D’altra banda, podrien ser útils altres tipus de fàrmacs com alguns que ja estan aprovats per al tractament de l’osteoporos­i.

En espera que algun dia es pugui curar, què recomana per prevenir l’artrosi? El millor que puc recomanar-li

La presidenta de la Societat Internacio­nal per la Investigac­ió de l’Artrosi, que representa 1.600 profession­als, va agrair en una roda de premsa al congrés de Seattle la feina de la companyia farmacèuti­ca catalana Bioibérica, una de les principals productore­s mundials de fàrmacs per a l’artrosi. “He treballat de manera estreta amb Bioibérica i vull agrair-li el seu suport en la recerca bàsica i el seu interès genuí per ajudar els pacients”, va dir Kraus. La millor per a les articulaci­ons és una activitat física d’intensitat baixa o moderada durant uns trenta minuts al dia. Caminar és ideal.

I si algú li diu que prefereix una activitat física més intensa? Per descomptat, hi ha moltes persones que practiquen activitats intenses i no desenvolup­en artrosi. Per tant, li diria que no deixi de practicar-ne. Però si es lesiona, o si té molèsties que no remeten, és important que sigui capaç de parar perquè la lesió es pugui curar.

Què es pot fer si, fins i tot parant, les molèsties persisteix­en? En els casos en què hi ha dolor en una articulaci­ó durant més de dues setmanes, convé consultar un metge. Especialme­nt si, a més de dolor, hi ha inflamació.

El metge li dirà que deixi de practicar esport? Ni de bon tros. Les articulaci­ons necessiten moure’s per mantenir-se en bon estat. Però convé parlar amb el metge per saber quin és l’exercici més adequat per a una persona que té una lesió o que té alguna articulaci­ó amb artrosi.

També s’ha de moure una articulaci­ó que fa mal? En general, sí. Pensi que a les articulaci­ons no els arriba sang. Per tant, els teixits reben nutrients gràcies al moviment, que fa circular fluid a dins. Sovint les persones que tenen artrosi eviten moure les articulaci­ons que els fan mal. Però és un error. Si li fa mal una articulaci­ó, mogui-la.

Quin exercici recomana als seus pacients amb artrosi? Els solc aconsellar que comencin amb exercicis a la piscina. A l’aigua és com si pesessin vuit vegades menys que fora de l’aigua. És menys del que pesarien a la Lluna. D’aquesta manera, poden moure les articulaci­ons sense haver de suportar un pes excessiu.

L’EXERCICI MÉS SALUDABLE “Una activitat física d’intensitat baixa o moderada durant trenta minuts al dia”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain