La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cotxes connectats

Google treballa perquè els vehicles siguin més intel·ligents i segurs i formin part d’un futur multipanta­lla

- RAÚL MONTILLA L’Hospitalet

El 93% dels accidents de cotxe, segons dades de Nissan, es deuen a un error humà (el 90%, segons les dades de Google). Moltes vegades, especialme­nt en l’àmbit urbà, es deuen a badades i, evidentmen­t, al llarg dels darrers anys han crescut de manera exponencia­l els incidents en què, directamen­t o indirectam­ent, hi ha implicat un telèfon mòbil. Les badades suposen un 30% de la sinistrali­tat. De tota manera, és precisamen­t aquesta connectivi­tat sobre rodes el que pot posar fi als accidents a la carretera. És un element fonamental –el canal per a l’intercanvi d’informació– del que es coneixen com a cotxes intel·ligents. Capaços no només de preveure situacions, sinó d’actuar davant circumstàn­cies tan diverses com les que pot presentar la vida. Gràcies a la telefonia mòbil, amb informació a temps real dels altres cotxes i de la ciutat o de l’àmbit en què es mogui.

“La idea és que el cotxe no ha de ser un ens independen­t, sinó formar part del que anomenem multipanta­lla”, va manifestar ahir el responsabl­e d’Industry Branding de Google España, Carlos Hernández, en el marc d’una conferènci­a del Saló Internacio­nal de l’Automòbil de Barcelona. Allà va assegurar que la seva companyia aposta “de manera molt ferma” per la connectivi­tat per millorar la seguretat dels cotxes. Amb aquest objectiu treballen conjuntame­nt amb diverses marques d’automòbil: enginyers de Google amb d’altres del sector del motor perquè el conductor pugui “fer amb la veu

Aquest tipus de cotxes poden preveure situacions i actuar davant circumstàn­cies adverses

mil coses dins del cotxe”, però també perquè tot estigui connectat. “Avancem cap a un nou món multipanta­lla en què tot serà un ordinador encara que res no ho sembli”, va subratllar el respon- sable de Google.

Per la seva part, el vicepresid­ent del centre tècnic de Nissan a Barcelona, Masaki Toriumi, va presentar al Saló el projecte de cotxe autònom que està desenvolup­ant l’automobilí­stica japonesa, amb capacitat per conduirse sol i actuar davant imprevisto­s (són paràmetres que es programen). Toriumi va anunciar que la previsió és que aquest cotxe, sobre la base del Leaf, sigui una realitat l’any 2020.

En aquest sentit, la intenció és que el vehicle l’any que ve ja tin- gui capacitat per conduir-se només en embussos i en carreteres d’un sol carril. Que el 2018 pugui circular només per autopistes. I dos anys després aconseguei­xi el més difícil: fer només intersecci­ons i encreuamen­ts. De fet, la majoria de la tecnologia que tindrà ja està desenvolup­ada i és present, en part, als vehicles que Nissan comerciali­tza. Pràcticame­nt només falta posar-la a treballar de manera conjunta i dotar el vehicle de més intel·ligència: que prengui decisions en funció de la informació que rep.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Carlos Hernández, de Google España, ahir durant una conferènci­a al Saló de l’Automòbil
LLIBERT TEIXIDÓ Carlos Hernández, de Google España, ahir durant una conferènci­a al Saló de l’Automòbil

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain