La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nova estafa al voltant del llegat de Picasso

La seva fillastra denuncia el robatori de dos quadres del geni

- RAFAEL POCH París

Coincidint amb el rècord batut pel quadre de Picasso Les femmes d’Alger, venut dilluns per 160 milions, a París s’ha conegut una nova presumpta estafa al voltant del llegat del pintor. Catherine Hutin-Blay, filla de Jacqueline Roque, l’última companya de Picasso, acusa un conegut marxant parisenc, Olivier Thomas, d’haver-li robat tres quadres, dos d’ells de Picasso, Dona pentinant-se i Espagnole a l’éventail, tots dos del 1957. El tercer és un Rembrandt, L’home del casc d’or (1656). Les tres obres van desaparèix­er de la casa de la fillastra de Picasso a Mougins (Costa Blava), última residència del pintor, del 1961 fins a la seva mort, el 1973. Olivier Thomas va ser l’encarregat de fer l’inventari de la mudança d’aquella casa i, si la sospita es confirmés, significar­ia que no va poder resistir la temptació d’apartar alguna cosa per a ell.

Anys enrere el lampista d’aquella casa i la seva esposa, el matrimoni Le Guennec, van apartar també d’allà 271 dibui-

Catherine Hutin-Blay acusa un marxant del furt de les obres, avui en poder del magnat Ribolovlev

xos de Picasso que cabien en una carpeta i, quan el delicte havia prescrit, els van treure a la llum dient que Jacqueline Roque els hi va regalar en mostra d’amistat. Però Catherine va portar a judici el matrimoni de jubilats i tots dos van ser condemnats al març per robatori, encara que no aniran a la presó.

Olivier Thomas va ser denunciat el mateix març com a resultat d’una casualitat. La fillastra de Picasso va constatar que els seus tres quadres figuraven com a propietat del magnat rus Dmitri Ribolovlev, president del club de futbol AS Mònaco. La informació va transcendi­r perquè el rus, aparentmen­t aliè a l’origen dels quadres, va pledejar contra una societat que els havia taxat per sobre del seu valor real a fi d’incrementa­r la comissió percebuda per la venda. L’assumpte va arribar a la premsa, que va publicar fotos d’alguns dels quadres, entre els quals figuraven els tres que Catherine HutinBlay va identifica­r com a seus.

Olivier Thomas va ser interrogat dilluns per la policia per sospita de robatori i estafa.

 ?? MANÉ ESPINOSA / ARXIU ?? Catherine Hutin-Blay, fillastra de Picasso, durant una visita al Museu Picasso de Barcelona
MANÉ ESPINOSA / ARXIU Catherine Hutin-Blay, fillastra de Picasso, durant una visita al Museu Picasso de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain