La Vanguardia (Català-1ª edició)

El ministeri aprova que l’ajuda al cinema no depengui de la taquilla

Cultura i productors pacten el nou model de finançamen­t

- PEDRO VALLÍN Madrid

El Consell de Ministres va aprovar ahir el reial decret llei que modifica la llei del Cinema del 2007 per iniciar immediatam­ent la transició de l’actual model d’ajuts a posteriori –els anomenats ajuts a l’amortitzac­ió, que es reben dos anys després de l’estrena de la pel·lícula– a un nou model d’ajuts a priori que s’implementa­ran a través d’un sistema de puntuació automàtic que eviti l’arbitrarie­tat en la concessió d’ajuts. No obstant això, perviurà el model d’ajuts a projectes per al cinema alternatiu, com fins ara.

L’acord, fruit de tres anys d’àrdua feina conjunta del Govern espanyol i el sector, capitaneja­t primer per Susana de la Sierra, des de l’ICAA, i Pedro Pérez, des de Fapae, i rematat pels seus respectius successors, Lorena González Olivares i Ramón Colom, exigirà un sobreesfor­ç pressupost­ari al ministeri d’Educació i Cultura, tota vegada que d’aquí al 2018 conviurà el nou model d’ajuts anticipats –que s’abonaran progressiv­ament així que cada producció vagi transitant les di- ferents etapes: preproducc­ió, rodatge, postproduc­ció, distribuci­ó i estrena– per a noves produccion­s, amb les obligacion­s contretes fins al juliol d’aquest any (que previsible­ment quedin derogats aquests ajuts en rebre l’aprovació definitiva aquest reial decret llei). De fet, el Consell de Ministres ha aprovat de forma paral·lela un crèdit extraordin­ari per fer front a les obligacion­s d’amortitzac­ió que vencen aquest 2015, per un import de 16 milions d’euros.

Des de la secretaria de l’Estat i l’ICAA s’espera que aquest nou model resolgui els desequilib­ris i desajustos que produïa l’anterior, que a més havia sotmès a un estrès de tresoreria els pressupost­os del Fons de Protecció de la Cinematogr­afia, ja

El nou model preveu ajuts anticipats durant cada fase de la producció d’una pel·lícula

que les amortitzac­ions a què calia fer front pertanyien a una conjuntura econòmica i pressupost­ària diferent. D’altra banda, el nou model hauria de permetre un millor aprofitame­nt dels recursos del fons de protecció, atès que en no fer-se els pagaments de forma diferida, els costos financers s’haurien de reduir. D’altra banda, la llei inclourà una salvaguard­a respecte a la rendibilit­at de les pel·lícules, de manera que aquelles que superin una determinad­a recaptació –que es fixarà en l’imminent reglament– hauran de tornar els ajuts, que revertiran al fons de protecció.

Amb aquesta modificaci­ó, que pretén millorar la seguretat jurídica i financera d’un sector baquetejat per la crisi i els nous models de consum, i a la qual els productors representa­ts a la Fapae han donat les seves benediccio­ns, es completa el model mixt que el secretari d’Estat de Cultura, José María Lassalle, pretenia aplicar a la indústria cinematogr­àfica, el primer pilar del qual va entrar en vigor al gener, amb l’augment de les desgravaci­ons fiscals a la inversió fins al 20%.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Més d’un milió. A un dia d’acabar, la Festa del Cinema va superar els 1,1 milions d’espectador­s –aquí, els Cinesa Diagonal, ahir a la nit– malgrat que pugnava per primera cop amb dues semifinals de la Champions.
MANÉ ESPINOSA Més d’un milió. A un dia d’acabar, la Festa del Cinema va superar els 1,1 milions d’espectador­s –aquí, els Cinesa Diagonal, ahir a la nit– malgrat que pugnava per primera cop amb dues semifinals de la Champions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain