La Vanguardia (Català-1ª edició)

La ciutat de les rates

-

Fa unes setmanes, l’alcalde Xavier Trias va tenir una trobada amb membres de l’Associació de Veïns del passatge Lluís Pellicer, situat a l’Esquerra de l’Eixample (aquest barri que la nova pedanteria política pretén rebatejar com Eixample Esquerre). Van parlar de les millores del paviment i les obres, de la distància entre la vorera i els arbres i, finalment, de les reixes del claveguera­m. Si el dibuix de la reixa deixa massa espai, les rates poden sortir fàcilment i transmetre una imatge negativa per a un passatge que s’ha guanyat un prestigi d’oasi comunitari hoteler i d’agradable drecera urbana. El problema és que si els espais de la reixa són massa petits, s’embussen quan s’hi acumula la brutícia que arrossegue­n les potents mànegues dels serveis municipals.

En els debats electorals de Barcelona sento parlar de la immersió lingüístic­a, la independèn­cia, monedes pròpies, però ningú no s’ocupa del dilema entre rates a la vista o neteja de claveguere­s. Segur que les autoritats municipals hauran trobat la manera de solucionar una qüestió de calibre aparentmen­t menor però cada vegada que passo pel passatge Lluís Pellicer m’imagino les rates intentant sortir i buscant altres possibilit­ats en reixes d’altres carrers i barris. Pot semblar un problema insubstanc­ial comparat amb el circ electorali­sta. Però, a l’hora de pensar a qui votar, alguns apliquem criteris simplistes i primaris. Sense voluntat d’influir en el vot de ningú, els ex- Si el dibuix de la reixa deixa massa espai, les rates poden sortir fàcilment i transmetre una imatge negativa plicaré el meu mètode de selecció, basat en el dubte raonable.

Els partits que han estat incapaços de solucionar l’abús monumental de les motociclet­es mal aparcades damunt de la majoria de voreres de la ciutat, ¿tenen credibilit­at per prometre res si ja han demostrat la seva incompetèn­cia? Els partits que no han resolt la històrica conflictiv­itat provocada pels propietari­s de gossos que ocupen espais públics en els quals està prohibit passejar els gossos sense dur-los lligats i permeten l’okupació de parcs i jardins col·lectius, ¿de debò poden aspirar a liderar projectes més ambiciosos? Finalment, queda per solucionar la qüestió de les rates. M’imagino que les del passatge Pellicer ja hauran estat reprimides gràcies a la gestió directa dels veïns però, ¿i les de la resta de la ciutat? De vegades, especialme­nt de nit, veus rates amb fesomia de senglar que creuen les cantonades amb l’actitud poruga i alhora amenaçador­a pròpia de l’espècie. ¿Com han aconseguit sortir a la superfície? ¿Els afecta més la calor o la bogeria electoral? No ho sé, però, a més d’activar els ressorts ancestrals de la repugnànci­a, la seva presència ens recorda d’una banda la multiplici­tat de problemes d’una ciutat (no vull parlar dels monstruoso­s insectes tunejats amb carrosseri­es postapocal­íptiques que emergeixen massivamen­t de matinada als passadisso­s i les escales de tants i tants edificis), i, de l’altra, de quina manera els partits i els candidats es refugien en l’espectacle de la frivolitat i de l’efectisme i desatenen o ignoren les qüestions més desagradab­les del servei públic. Contra l’onanisme exhibicion­ista de les promeses electorals, la rata és un monument a la realitat.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain