La Vanguardia (Català-1ª edició)

“L’escenari és el lloc més sagrat de la música”

Dianne Reeves, cantant, actua avui en el cicle Round About Midnight

-

Es una cantant d’ampli registre, com l’aficionat de mig planeta ha tingut oportunita­t de comprovar, inclòs el català, que en va poder gaudir fa dos anys en un memorable concert al Festival de Jazz de Barcelona. Ara Dianne Reeves (Detroit, 1956) torna als escenaris espanyols amb una parada al teatre Coliseum, on protagonit­zarà aquesta nit (23.30 h) una de les sessions del cicle Round About Midnight. El seu últim disc,

que va avançar en la seva última actuació aquí, va obtenir fa uns mesos el premi Grammy. El tornarà a cantar aquesta nit? Mai no tenim un repertori tancat davant cada concert, però en principi farem uns quants talls d’aquest disc, algunes noves composicio­ns que estem treballant amb el meu grup i, finalment, peces més clàssiques de la meva discografi­a.

Peces noves? Bé, temes que es justifique­n perquè ara s’està celebrant el centenari del naixement de Billie Holiday i l’aniversari de la mort de Frank Sinatra. Van per aquí.

L’excel·lent acollida d’un disc com que inclou versions de temes de Marley, Fleetwood Mac o Anni di Franco, l’ha sorprès? El que sí que va ser una sorpresa va ser que tants músics i companys de professió no dubtessin a participar en aquest procés creatiu, grans noms com Robert Glasper, Esperanza Spalding, Richard Bona, Gregory Porter o el meu cosí George Duke. Va ser una participac­ió inesperada perquè això implicava involucrar­se no només en la interpreta­ció sinó en donar nova vida a temes que per a molts són intocables.

Vostè és cantant de jazz però extremadam­ent oberta en termes estilístic­s. Jo canto i treballo sobre aquella música amb la qual he nascut i m’he format, no sé, Marvin Gaye, Bob Marley, Leonard Cohen, Peter Gabriel, Joni Mitchell; no s’ha de veure com una incursió en coses alienes sinó com el més natural del meu procés creatiu.

Sobre quins criteris tria una cançó aliena per fer-la seva? Per les lletres, sense cap dubte. Per exemple, en una cançó com Suzanne, la melodia és extremadam­ent bàsica, mentre que la seva lletra és tan rica, tan polifacè- tica. Una cosa similar pot dir-se d’un tema com Dreams, de Fleetwood Mac, que està inclosa a el esmentat disc. Aquesta és la condició.

Com es defensen cançons en directe que en disc sonen impecables i amb músics de luxe, com és el seu cas? No oblidi que sóc cantant de jazz, i aquesta dualitat és inherent. Jo sempre estic involucrad­a en el moment i en el lloc on sóc en aquell precís instant. A dalt d’un escenari hi sóc jo amb els meus tres músics, i estem donant nova vida a una sèrie de cançons que en aquest moment tenen vida pròpia per si mateixes. Vull dir, l’espai marca molt, de vegades no necessites el micròfon, de vegades estàs en sales immenses on les sensacions no són tan nítides. Ets tu i només tu.

Ser a l’escenari és l’aspecte més gratifican­t de la seva professió? És un espai, com li diria, que sembla elevat a sobre del terrenal, és com un lloc sagrat, el més sagrat de la música. És un lloc on no hi ha les inhibicion­s. Vull dir, tot el que sento i desitjo exteriorit­zar en el moment ho faig a l’escenari sense fre, i a més, és el lloc on el diàleg amb els músics fa que tot flueixi.

Parlant de llocs on actuar, vostè ho ha fet en diverses ocasions a la Casa Blanca. Alguna sensació especial? En un primer moment sempre és com un honor que t’hi convidin. Hi he estat quatre vegades, amb el president Clinton, que era un gran fan, o amb el president Obama, i també ho he fet en altres llocs, com amb l’anterior Papa, i sí que són moments importants, però a l’hora de cantar,

RECONEGUDA El seu últim disc ‘Beautiful world’ acaba de guanyar un premi Grammy EL VALOR DE LES LLETRES “Quan agafo una cançó aliena per versionar-la, la lletra és prioritàri­a”, diu

la veritat és que m’hi lliuro com si fos qualsevol altre lloc sense més diferèncie­s.

Quan la comparen o la situen en la línia de Billie Holiday o Sarah Vaughan, com ho veu? Jo sé d’on vinc, tinc un background musical que és el del jazz. Hi ha una línia que em connecta amb tota una tradició musical i que em situa on sóc ara. Són comparacio­ns que s’agraeixen, però el més important, la meva virtut més gran per dir-ho així, és que sé molt bé qui sóc i del que sóc capaç; creixo, sóc curiosa, m’involucro en la música i en l’art, m’hi amaro i sé on sóc, i si no ho sé, ho intueixo. He treballat molt durament per arribar on sóc.

 ?? LAURA GUERRERO ?? La cantant dels Estats Units, fotografia­da ahir a Barcelona
LAURA GUERRERO La cantant dels Estats Units, fotografia­da ahir a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain