La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dinamita visual

-

Som davant una incansable, tenaç, aclaparado­ra pel·lícula. Una proposta que porta fins a l’últim extrem la idea d’acció en el cinema. Esgotadora per als ulls i les oïdes, per a la ment sencera. Si el Mad Max de la trilogia primera era una mena d’heroi punk, el nou Max respira l’alegre bogeria d’un concert de rock dur, de heavy metal. Inclosa la seva innocència.

Mad Max, en mans de Tom Har- dy, és una proposta aclaparado­ra per als sentits. Transcorre en una terra erma en mans d’un senyor de la guerra, Immortan Joe, limitat i cruel com el mateix món a qui esclavitza. En aquest món, els homes lluiten pel desig de deixar enrere una existència pansida i enverinada. Si no fos perquè falta la promesa de les verges en arribar al paradís, un diria que som davant la reproducci­ó de l’esquema del fanatisme religiós. És el món de l’Apocalipsi amb olor de gasolina, amb terrabasta­ll de motors. Amb una mica d’edat mitjana i molt de western. El guerrer solitari que és Mad Max (Hardy) es mou per aquest món amb la mística de la tragèdia, com Odisseu perdut, i l’actitud d’aquells personatge­s callats i mortals de Clint Eastwood quan era el pistoler sense nom.

Però Mad Max exerceix aquí més aviat de testimoni i còmplice de la veritable protagonis­ta: el personatge de Furiosa, una dona andrògina, lluitadora i capaç. Interpreta­da amb convicció, amb màgia fins i tot, per Charlize Theron. Furiosa s’enfronta al món degradat i cruel d’Immortan Joe, un món opressiu per a les dones, en una llarga cursa per paisatges desolats, desèrtics, gairebé morts, amb l’encant romàntic d’aquesta mateixa mort. El film es pren a si mateix molt de debò. Però en realitat no és això; el que aquí importa és aixo altre, la cursa. La carretera. L’acció en quatre rodes. Dinamita visual en mans de Miller. Es pot dir que aquest Mad Max és una experiènci­a intensa, si hi entres, esclar. El problema arriba si no t’ho prens amb la mateixa serietat. Llavors la màgia es dissol i es perd l’encant, que en té, i molt, aquest incansable, eixordador i desmesurat Mad Max: Furia en la carretera.

 ?? CANNES FILM FESTIVAL / HO / EFE ?? Charlize Theron interpreta Furiosa, la veritable protagonis­ta de la quarta entrega de Mad Max
CANNES FILM FESTIVAL / HO / EFE Charlize Theron interpreta Furiosa, la veritable protagonis­ta de la quarta entrega de Mad Max

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain