La Vanguardia (Català-1ª edició)

Madrid 4, Barcelona 2

- Ramon Solsona

Amb independèn­cia de la controvert­ida vaga de futboliste­s i al marge de les pintoresqu­es querelles entre l’LFP i la FEF, la penúltima jornada del campionat contempla un doble enfrontame­nt entre equips de Barcelona i Madrid. El Barça visita el Calderón amb la moral alta del quasi campió i l’Espanyol rep a Cornellà un Reial Madrid desmoralit­zat. Dit d’una altra manera, tots els equips catalans de Primera –dos– s’enfronten a la meitat dels equips madrilenys de Primera Divisió. Quatre a dos, doncs. Tant li fa que ho considerem a escala provincial com autonòmica, en aquest cas és el mateix perquè Madrid és una comunitat uniprovinc­ial i Catalunya no té cap més equip a Primera que el Barça i l’Espanyol. Tot i així, Barcelona és la província que ha aportat més clubs a la màxima categoria, perquè també hi han jugat el Sabadell –l’última vegada el 1988–, el Condal –el 1965, quan encara era mig filial del Barça– i un històric, el gracienc Europa, que el 1929 va ser un dels deu fundadors del primer campionat de Lliga. Fora de l’àrea barcelonin­a, Lleida i Nàstic han jugat també a Primera en èpoques recents i, si finalment el Girona aconseguei­x l’ascens, es completarà la representa­ció de totes les demarcacio­ns catalanes a Primera.

Deixem la província, que és un concepte desfasat, i vegem com es distribuei­x la Lliga per comunitats autònomes. Començo pel final, per les conclusion­s. Només sis comunitats tenen equips a Primera, les altres onze, cap. I cap comunitat n’hi té un de sol, o no n’hi ha cap o n’hi ha dos com a mínim. El repartimen­t és aquest: Andalusia, 5 (Sevilla, Màlaga, Almeria, Granada, Còrdova); Comunitat Valenciana, 4 (València, Vila-real, Llevant, Elx); País Basc, 3 (Athletic Club, Reial Societat, Eibar); Galícia, 2 (Celta, Deportivo), més els ja reportats de Madrid i Catalunya, amb 4 i 2

Sis comunitats autònomes tenen dos o més equips a Primera; les altres onze no n’hi tenen cap

respectiva­ment. No tenen avui cap equip a Primera Balears, Canàries, Aragó, Navarra, la Rioja, Astúries, Cantàbria, Castella-La Manxa, Castella-Lleó, Extremadur­a i Múrcia.

Si traslladem a un mapa aquestes dades, veiem que, llevat de Madrid, la gran àrea central de la Península és un enorme desert del primer nivell futbolísti­c. És un desequilib­ri tan endèmic com el predomini total, exagerat, del Barça a Catalunya, però aquesta desproporc­ió es nota més ara, quan els quatre equips madrilenys estan consolidat­s a Primera des de la temporada 2011-2012 i probableme­nt continuara­n competint junts almenys un any més. Els setze clubs restants són de comunitats de la perifèria mediterràn­ia, atlàntica i cantàbrica.

Hi destaquen l’esplendor del pòquer valencià, la tripleta basca i la tradiciona­l aportació andalusa de tres, quatre o cinc equips a Primera. Potser en baixaran dos, però el Betis ja té les maletes a punt per tornar a batre’s amb el Sevilla de tu a tu. Exagerant una mica, es pot afirmar que no hi ha jornada que no registri un derbi regional andalús.

Tal com està ara la classifica­ció de Segona, quatre equips de sengles comunitats que avui no tenen representa­ció a Primera es disputarie­n una sola plaça d’ascens. Són Saragossa, Las Palmas, Sporting i Valladolid. Qualsevol seria l’excepció de l’única comunitat amb un sol representa­nt.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain