La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Audiència suspèn la vaga del futbol per evitar “un greu desordre”

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

Hi haurà futbol, i no vaga. L’Audiència Nacional va acordar ahir la mesura cautelar sol·licitada per la Lliga de Futbol Profession­al (LFP) i va suspendre la vaga indefinida que havia convocat l’Associació de Futboliste­s Espanyols (AFE). La tesi central de la Sala Social de l’Audiència és que l’aturada prevista provocaria un “greu desordre organitzat­iu” i, d’altra banda, la iniciativa podria constituir un intent de modificar “el conveni col·lectiu vigent”, una finalitat que no es considera lícita.

Tot això es diu a títol indiciari. És a dir, als efectes d’adoptar una mesura cautelar, la de suspendre la vaga. El conflicte, en tot cas, perdura, i la Sala Social haurà d’entrar més endavant en el fons de la qüestió per resoldre sobre les reivindica­cions de l’AFE.

Ara el més urgent era decidir si es permetia o no l’aturada, i la Sala Social ha tingut molt clar que no dictar la mesura cautelar demanada per la Lliga hauria pogut tenir efectes molt perjudicia­ls per a les competicio­ns en joc. En aquest sentit, la resolució adoptada considera provat que la vaga hagués impedit d’acabar les lligues BBVA i Adelante en les dates previstes.

Tot això –s’afegeix– hauria provocat un “greu desordre organitzat­iu, la resolució del qual és molt difícil de resoldre pels compromiso­s internacio­nals d’Espanya i dels mateixos clubs, així com per les mateixes dates de vacances dels futboliste­s”. D’altra banda, l’anunci de l’AFE que es reservava l’ampliació dels dies de vaga inicials porta els jutges a considerar que, si no s’adoptés la mesura cautelar, es generarien “situacions que impedirien o dificultar­ien greument la tutela judicial que pogués atorgar-se en cas d’una eventual sentència estimatòri­a”.

És a dir, que s’haurien produït

L’ARGUMENT Els jutges consideren que l’aturada hauria impedit d’acabar les lligues BBVA i Adelante LA REACCIÓ Javier Tebas (LFP) creu que “s’ha fet justícia” davant l’“amiguisme” entre la Federació i l’AFE

danys irreversib­les per als interessos que defensa la Lliga.

Els magistrats afegeixen que “els objectius de la vaga identifica­ts en la seva convocatòr­ia, així com a la mateixa carta remesa pel senyor Rubiales [el president de l’AFE] als seus associats, permeten avançar un judici provisiona­l favorable que alguns dels objectius de la vaga podrien tenir com a finalitat la modificaci­ó del conveni col·lectiu vigent, que regula expressame­nt el fons de l’AFE i el fons de garantia salarial per assegurar el cobrament dels futboliste­s als clubs morosos”. En aquest sentit també es refereix “als compromiso­s pactats el 25/07/2014 entre la Lliga de Futbol Profession­al i l’AFE, pels quals la primera es va comprometr­e a abonar a la segona un 0,5% net de tots els ingressos si es legislava finalment sobre la venda centralitz­ada dels drets audiovisua­ls”.

Tot això forma part de condicions pactades, contra les quals no seria lícit organitzar ara una vaga. Coneguda la resolució, el president de l’LFP, Javier Tebas, es va felicitar per la decisió de l’Audiència, i va manifestar que “s’ha fet justícia” davant l’“amiguisme” entre el sindicat i la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF).

Tebas es va expressar en aquests termes al Congrés, on va assistir a la votació del decret llei que regula la venda centralitz­ada de les transmissi­ons esportives. La norma va ser aprovada amb els vots del Partit Popular i de CiU.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain