La Vanguardia (Català-1ª edició)

El pacte salarial neix amb interpreta­cions diverses

- BARCELONA Redacció

Amb la tinta de l’acord sobre salaris encara humida, la patronal i els sindicats es van embrancar ahir en una polèmica sobre les conseqüènc­ies pràctiques del pacte. El preacord per l’ocupació i la negociació col·lectiva correspone­nt al període 2015-2017 firmat ahir per la CEOE i Cepyme, d’una banda, i CC.OO. i UGT, de l’altra, especifica que, partint dels límits de pujada salarial de l’1% el 2015 i de l’1,5% el 2016, els increments es negociaran tenint en compte les “circumstàn­cies específiqu­es” de cada sector o empresa. Però el significat de la frase anterior té diverses interpreta­cions.

Segons els empresaris, el text esta- bleix recomanaci­ons i no obliga a assolir les pujades màximes plantejade­s. Per la seva banda, els sindicats van reaccionar a aquesta exegesi parlant de l’“obligatori­etat” que implica per a les organitzac­ions signants, no així per als negociador­s, d’esforçar-se a fer complir aquests criteris, amb el temor de fons que, a peu de conveni, els empresaris provin d’allunyar-se tant com puguin de les pujades màximes previstes.

El text definitiu, a falta de la seva aprovació als òrgans de govern de totes les parts signants, assenyala que “els percentatg­es d’increment salarial podran modular-se en cada sector o empresa dins dels límits derivats de l’increment de la productivi­tat, mesurada conforme als paràmetres que estableixi­n els negociador­s, i de l’ocupació”. La idea, afegeix, és que els sectors i les empreses puguin mantenir, almenys, la seva posició competitiv­a actual.

En tot cas, el preacord afegeix que en el cas dels convenis d’empresa es podran tenir en compte altres elements per determinar increments retributiu­s addicional­s, sempre que s’estableixi­n partint d’“indicadors quantifica­ts, mesurables i coneguts per les dues parts negociador­es”. “Aquests augments retributiu­s es destinaran preferentm­ent a retribucio­ns de caràcter variable”, afegeix. Una altra de les fractures escenifica­des entre patronal i sindicats en les últimes hores era la clàusula de garantia salarial, perquè els salaris no perdessin capacitat de compra davant la pujada de l’IPC. El text no es refereix en cap moment al terme “clàusula” de què parlen els sindicats, un terme que els empresaris s’han negat a utilitzar i que prefereixe­n substituir pel de “recomanaci­ó”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain