La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’inversor al divan

-

Els qui els coneixen (i la xifra de clients creix any rere any), expliquen que citar-se amb l’economista assessor financer és com anar al psicòleg. “Només falta que em facin estirar al divan”, diuen. L’assessor financer, una figura relativame­nt nova (es coneix com a EAFI), i el client s’asseuen cara a cara, i llavors s’inicia l’interrogat­ori: quins són els objectius econòmics de l’inversor, si pretén o no canviar-se el cotxe en el futur, o mudar-se en un parell d’anys, quant deu al banc, quina part dels seus diners pensen invertir en la jubilació...

“Això, l’interrogat­ori, és el primer que ha de fer un EAFI”, diu David Gassó, president d’Economiste­s Assessors Financers. “Només si coneixem molt bé el client li podrem construir un pla financer a la seva mida. Som com un sastre”.

La figura del sastre financer va cobrant forma en l’imaginari popular. Cada vegada són més nombrosos (hi ha 143 EAFI registrade­s avui en tot el país, davant els 16 del 2009, i mouen un patrimoni minorista de 5.694 milions d’euros, davant els 1.170 del 2010) i cada vegada estan més regulats. Tot i això, el seu procés d’expansió és lent. Amb quants d’ells ha tractat vostè? Sap que existeixen?

“La cultura de l’EAFI, tan estesa als països anglosaxon­s, s’està desenvolup­ant a força de cops”, diu Begoña Castro, sòcia de Cluster Investment Advisors, una EAFI. “La crisi per culpa de la bombolla immobiliàr­ia i les preferents han provocat que els estalviado­rs desconfiïn del sector bancari. És així com arriben a nosaltres”.

Potser aquest, l’aprenentat­ge a cops, no sigui el més adequat per a l’inversor. Però si no hi ha altre remei...

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain