La Vanguardia (Català-1ª edició)

Intas compra Combino i situa el laboratori europeu a Barcelona

El grup indi gestiona des de la Zona Franca la venda de genèrics a 70 països

- ROSA SALVADOR Barcelona

El fabricant indi de genèrics Intas Pharmaceut­icals ha comprat a la família Stampa la firma catalana Combino, especialit­zada en genèrics hospitalar­is, i ha obert un nou laboratori a la Zona Franca de Barcelona per donar servei a les seves exportacio­ns a tot Europa.

Marc Comas, vicepresid­ent del grup i responsabl­e mundial d’exportació, va explicar que la compra de la catalana Combino permetrà al grup duplicar les vendes a Espanya i Portugal, arribant així als 30 milions d’euros, i unirà a la cartera de genèrics contra el càncer, que comerciali­tza amb la filial Accord, la cartera de fàrmacs contra el dolor i antiinfecc­iosos, de Combino, una empresa familiar amb productes en el 80% dels hospitals de la Península. El grup, va explicar Comas, situarà ara la plantilla a la Península en 50 persones.

Intas Pharmaceut­icals és una empresa controlada per la família Chudgar que ocupa l’onzè lloc al mercat indi, amb unes vendes de 900 milions d’euros l’any passat. Especialit­zada en la producció de genèrics, exporta a 70 països de tot el món i dirigeix tot el mercat exterior des de Barcelona.

Marc Comas, responsabl­e de l’àrea, destaca: “Som la prime- ra empresa índia per vendes a Europa, i creixem cada any a un ritme del 30%”. La firma, afegeix Comas, desenvolup­a als seus laboratori­s de l’Índia medicament­s biosimilar­s, i l’equip de Barcelona s’encarrega de llicenciar-los a laboratori­s farmacèuti­cs d’arreu del món que, per la seva banda, en sol·liciten el registre als països en els quals volen vendre’ls. “Quan caduca la patent, nosaltres produïm el medicament i l’enviem des de l’Índia, on les nostres plantes estan homologade­s per l’FDA, l’EMEA i els reguladors d’altres països”. Fora de l’Índia, la firma ven di- rectament genèrics hospitalar­is amb la seva filial Accord.

Intas ha instal·lat a Barcelona el seu nou laboratori europeu, que s’encarregar­à d’analitzar els medicament­s que importa des de l’Índia, una de les exigències de la legislació comunitàri­a als productors de tercers països. El laboratori, situat a la Zona Franca, ha suposat una inversió inicial de 0,5 milions d’euros, i progressiv­ament internalit­zarà els assajos que ara es fan en laboratori­s de tercers de tot Europa. “Ja tenim un laboratori a Londres, que dóna servei a Accord. Però tenir un laboratori propi per a la resta de genèrics ens permetrà millorar el servei que oferim als nostres llicenciat­aris a Europa”.

 ?? ARXIU ?? Intas, de Matoda a Barcelona. Planta d’Intas a l’Índia. A sota, Marc Comas, vicepresid­ent i director mundial d’exportació
del grup
ARXIU Intas, de Matoda a Barcelona. Planta d’Intas a l’Índia. A sota, Marc Comas, vicepresid­ent i director mundial d’exportació del grup
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain