La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els Mossos acusen la Policia d’haver alertat uns gihadistes

Retrets entre el ministre i el conseller d’Interior per un cas ja arxivat

- EDUARDO MARTÍN DE POZUELO FERNANDO GARCÍA Madrid / Barcelona

Els Mossos d’Esquadra van denunciar la Policia davant l’Audiència Nacional per una presumpta xivatada durant la desarticul­ació d’una cèl·lula gihadista a Sabadell a l’abril.

Una espinosa polèmica a tres bandes, motivada per una presumpta ingerència de la Policia Nacional en la investigac­ió dels Mossos d’Esquadra que va culminar amb la desarticul­ació l’abril passat d’una cèl·lula gihadista a Sabadell (operació Caronte), envolta des d’ahir la Conselleri­a d’Interior de la Generalita­t, el Ministeri de l’Interior i, de retruc, l’Audiència Nacional, on es pregunten per què l’assumpte ha emergit ara, dos mesos després de ser arxivat judicialme­nt, i des d’on s’anuncia que s’investigar­à l’origen de la filtració d’un tema que consideren resolt.

La causa inicial que va motivar ahir un intercanvi d’agres comentaris entre el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, i el ministre, Jorge Fernández Díaz, va ser la denúncia per part dels Mossos davant el jutge que portava el cas d’una presumpta xivatada als gihadistes per part d’agents de la Policia Nacional. Sembla que els policies van alertar els gihadistes sospitosos que els Mossos els estaven vigilant i dos agents infiltrats de la policia au- tonòmica catalana van detectat aquesta presumpta acció, que constituei­x un delicte de revelació de secret. Fonts de l’Audiència Nacional han explicat a La Vanguardia que, quan van rebre la denúncia, immediatam­ent es va obrir una investigac­ió durant la qual es va prendre declaració als agents implicats dels dos cossos policials, i es va determinar que no hi havia cas i que els Mossos continuess­in amb les investigac­ions que havien posat en mar- xa onze mesos enrere. Llavors, el jutge Santiago Pedraz va resoldre amb una carpetada les diligèncie­s secretes obertes en peça separada sota el supòsit que es va posar en risc l’operació contra uns gihadistes que planejaven assassinat­s i atemptats a Catalunya.

El dictamen judicial, al qual va accedir ahir La Vanguardia, revela que el magistrat va arribar a imputar i prendre declaració a diversos policies per presumptes delictes de revelació de secrets, així com per encobrimen­t i col·laboració terrorista, i va interrogar així mateix alguns testimonis. Tot això, amb l’operació Caronte en marxa. La resolució de Pedraz, amb data 16 de febrer, és contundent i el raonament és només un: “En vista que no ha quedat degudament justificad­a la perpetraci­ó de delicte, i d’acord amb el que es disposa a l’article 779-1 de la llei d’Enjudiciam­ent Criminal, és procedent decretar el sobreseïme­nt provisiona­l de les actuacions”.

Coneguts ara els fets, el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va dir des de Niamey (Níger) –on assistia a una reunió amb col·legues africans sobre la seguretat al Sahel– que “la lluita antiterror­ista i la política antiterror­ista ha de ser d’Estat i no es pot deixar en mans dels que no tenen cap mena de sentit de l’Estat”, i va afegir que preferia “no fer qualificac­ions” d’un assumpte que ja coneixia i que no té cap recorregut judicial, ni fonament”.

Poc després, el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, responia en conferènci­a de premsa afirmant que tenia la sensació que al ministre li dol que els Mossos també siguin un cos efectiu en matèria antiterror­ista i que, en canvi, ell, quan la Policia o la Guàrdia Civil aconseguei­xen un èxit se n’alegra i ho celebra. Encara que va assenyalar que l’últim que pretenia la seva conselleri­a era provocar una “baralla” entre cossos policials, va qualificar l’assumpte “d’extremadam­ent greu” i va anunciar la possible continuaci­ó del cas en exposar simultània­ment la seva “absoluta confiança” en l’Audiència Nacional i anunciar que s’han aportat al jutge Pedraz nous indicis. Espadaler va assegurar que té “proves” que la presumpte xivatada va posar en perill la investigac­ió i la seguretat dels agents de la policia catalana, així com que hauria pogut precipitar la fugida de tres gihadistes a Síria.

Des de Niamey, Fernández Díaz va intervenir de nou pública- ment per exigir al Govern català que es disculpés i advertir que “tindrà conseqüènc­ies” el que va titllar de “roïndat” i “baixesa”.

Fonts de l’Audiència Nacional no van confirmar l’obertura de noves indagacion­s sobre el cas arxivat, però sí que es van mostrar molt estranyade­s del moment i motiu de la filtració d’un assumpte que es donava judicialme­nt per conclòs, i van afegir la seva intenció d’esbrinar què va passar.

El jutge Pedraz va arxivar la denúncia de la presumpta xivatada de la Policia a extremiste­s seguits pels Mossos

 ??  ?? Fernández reunit ahir amb Rafini, primer ministre del Níger
Fernández reunit ahir amb Rafini, primer ministre del Níger

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain