La Vanguardia (Català-1ª edició)

Corrupció en els negocis

Espanya ocupa la 13a posició d’un rànquing de 38 països

- CONCHI LAFRAYA

Un estudi ha deixat ben clar que la corrupció, tan injuriada en el món de la política, és moneda corrent entre una part important de l’empresaria­t espanyol, que reconeix com un costum habitual fer regals de diversos tipus o pagaments en metàl·lic per tal d’obtenir adjudicaci­ons o descomptes en els negocis.

Escàndols com el que ha transcendi­t aquesta setmana a Mèxic sobre les pràctiques de la filial d’OHL en aquell país són habituals per aconseguir determinat­s objectius en alguns països llatinoame­ricans. Així, regals, suborns i pagament en efectiu són pràctiques habituals de les empreses espanyoles per aconseguir adjudicaci­ons o preus més favorables en negocis regulats. És el que asseguren set de cada deu directius consultats per E&Y, pels quals els suborns i la corrupció són pràctiques habituals en el procedimen­t de les empreses.

Aquest percentatg­e de gairebé el 70% duplica l’obtingut als països d’Europa occidental, on la xifra cau fins a un 35%. Entre els motius esgrimits pels directius per justificar aquest modus operandi destaca la pressió que exerceix la cúpula per expandir-se a nous mercats internacio­nals (35%) o la fórmula per obtenir noves fonts d’ingressos (57%).

Així doncs, no ens ha d’estranyar que Espanya ocupi el lloc número 13 d’un rànquing de 38 països, en el qual queden més ben parats països com Itàlia, Egipte, Turquia, la República Txeca o Rússia. La llista l’encapçala Croàcia, país en què el 92% dels directius perceben els sub- orns com una cosa habitual del dia a dia del negoci. Al contrari, Dinamarca queda a la cua, ja que només el 4% dels directius conceben aquest tipus de pràctiques com una cosa habitual.

I quina és la pràctica il·lícita més habitual per aconseguir l’objectiu empresaria­l pretès? L’informe destaca que les empreses “busquen el camí més curt” per obrir-se camí en ple procés de recuperaci­ó econòmica en uns mercats molt volàtils i amb creixents exigències normatives. D’aquí que en el 34% dels casos optin per obsequiar amb regals personals, un altre 31% són regals relacionat­s amb el lleure, com entrades a partits de futbol o de bàsquet o a espectacle­s del món del motor, i en el 16% dels casos es decanten directamen­t pel pagament en metàl·lic.

L’informe es va realitzar a través d’enquestes a 3.800 persones procedents de 38 països que

En el 34% dels casos s’obsequia amb regals personals, i en un 31%, amb entrades de lleure

inclouen Europa, l’Orient Mitjà, l’Índia i l’Àfrica. Entre els enquestats hi havia membres que formen part del consell d’administra­ció, així com directius sènior, càrrecs intermedis i empleats.

L’informe també analitza algunes dades sobre les pràctiques habituals d’actuació contra la corrupció empresaria­l. En el 54% de les empreses no hi ha una política antifrau o els empleats no estan informats de com actuar en aquests casos. És a dir, no disposen d’un document corporatiu antisuborn o anticorrup­ció.

 ??  ?? El 16% dels suborns es paguen en efectiu
El 16% dels suborns es paguen en efectiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain