La Vanguardia (Català-1ª edició)

El convidat sorpresa

Itàlia aclama el Juventus per saber patir i per la seva cohesió

- EUSEBIO VAL Roma. Correspons­al

Només els més fanàtics podien apostar perquè la Vecchia Signora, campió de la lliga italiana però amb una plantilla descompens­ada, arribaria enguany a l’últim partit de la Champions, que serà la seva vuitena final d’una competició que ha guanyat dos cops.

Orgull i una certa redempció. La gesta del Juventus davant el Reial Madrid s’ha celebrat de manera unànime a Itàlia com un triomf de la humilitat, com la reivindica­ció d’un calcio que, per la seva modèstia econòmica relativa, veia impossible comparar-se en aquest moment a clubs supermilio­naris com el Reial Madrid o el Barcelona. Tots els analistes han destacat la cohesió de l’equip de Torí, la voluntat de sacrifici i l’esperit de conjunt, virtuts amb què pensen afrontar, sense cap mena de complex d’inferiorit­at, la final de Berlín.

La Gazzetta dello Sport qualificav­a d’“heroic” l’empat al Bernabeu per haver sabut frenar el “toro madridista”. Segons aquest diari esportiu, va ser “un partit estrany” en què l’equip d’Ancelotti “es va equivocar en dosi- ficar les seves energies”. “Van travessar l’infern i van sortir amb un navegador programat per a Berlín”, acabava la crònica el seu enviat a la capital d’Espanya, després d’omplir d’elogis els bianconeri.

L’anàlisi del Corriere della Sera constatava que el Madrid “no va fer el miracle” perquè el Juventus va jugar una mica millor que el seu rival, o si més no va estar més concentrat. “Ronaldo ja no sap conciliar la velocitat amb l’efecte –va escriure el comentaris­ta–. Bale és un equilibris­ta i necessita que el futbol treballi per a ell, però és més difícil que faci el contrari. Heus-ne ací la clau: el Juventus és un equip; el Reial Madrid no”. Segons el principal diari italià, la crisi econòmica ha tingut els seus efectes positius en el calcio, ja que “quan s’han acabat els diners ha tornat a sorgir la intel·ligència”. El missatge és que Itàlia ha de valorar la seva filosofia tradiciona­l, la manera de jugar de tota la vida, perquè, si es tre- balla fort, els resultats arriben.

Ja a cop calent, tot just després del matx, era evident l’orgull en els presentado­rs de Canale 5, que va retransmet­re el partit el directe, i de la cadena Sky, que tenia analistes de luxe. “Aquests jugadors que marquen 40 o 50 gols a l’any a Espanya quan es troben amb una defensa italiana són una altra cosa, eh?...”, va ironitzar el conductor del programa a Sky, que, tot i això, per frenar una mica l’eufòria dels tifosi, va alertar que no s’han de fer volar coloms davant la final de Berlín perquè “el Barcelona sembla un equip d’un altre planeta”.

El Juventus, que ha guanyat la quarta lliga consecutiv­a, ha apostat aquesta vegada de debò, amb Massimilia­no Allegri com a tècnic, per arribar lluny a la Champions. Al campionat italià els de Torí no han tingut rival des del Nadal, per la qual cosa han pogut guardar-se l’energia per a la competició europea. L’únic compromís important d’aquí a la cita berlinesa serà la final de la Copa Itàlia, el 20 de maig, a Roma, contra el Lazio. El matx estava previst per al 7 de juny, un indici de la poca confiança que hi havia en un finalista italià a la Champions.

El capità i porter dels bianconeri, Buffon, va dir: “No anirem [a Berlín] de turistes”. Per aal porter i per a Pirlo la final de Champions significar­à tancar un cercle. Tots dos van guanyar el Mundial a la capital alemanya el 2006. Per al club italià, haver arribat a la final significa un autèntic mannà financer. Es calcula que els ingressos globals assoliran els 100 milions d’euros.

Álvaro Morata ha estat un argument recurrent de conversa, la ironia del jove talent que ha d’emigrar perquè el seu club necessita noms llampants, i que acaba matant el pare en una doble vendetta, amb gols a Torí i a Madrid. El Juventus ja ha anunciat que vol eliminar el dret a la recompra el 2016 per evitar que el Madrid recuperi el jugador.

LA CULTURA DEL ‘CATENACCIO’ A Itàlia confien en la defensa del Juventus, encara que veuen el Barça com un equip d’un altre planeta BONS RECORDS “No anirem a Berlín de turistes”, diu Buffon, que es va coronar campió del món a la capital alemanya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain