La Vanguardia (Català-1ª edició)

Japó agafarà el fusell

La nova legislació deixa enrere la Constituci­ó pacifista de la postguerra

- ISIDRE AMBRÓS Pequín. Correspons­al

El Govern nipó està fent els passos necessaris per eliminar la legislació que prohibia al seu exèrcit sortir a l’estranger, una norma heretada de la derrota del país en la Segona Guerra Mundial.

El Japó va fer ahir un pas de gegant en la seva voluntat de deixar enrere el caràcter pacifista de la seva Constituci­ó. El Govern del primer ministre, el conservado­r Shinzo Abe, va adoptar una sèrie de projectes de llei que permetran a les tropes nipones participar en operacions internacio­nals. La iniciativa, contestada per una part de la població i aplaudida pels Estats Units, amenaça al seu torn de revifar les tenses relacions entre la Xina i el Japó, provocades per les seves diferèncie­s en litigis territoria­ls i històrics.

El primer ministre, Shinzo Abe, va veure assolit ahir un dels objectius primordial­s de l’agenda política amb què es va presentar a les eleccions del 2012. “El Consell de Ministres ha aprovat avui [ahir per al lector] una sèrie de lleis per garantir la seguretat al Japó i al món”, va anunciar el mandatari en roda de premsa.

Es tracta d’un conjunt de normes que tenen per objectiu eliminar les restriccio­ns que fins ara impedien a les tropes japoneses sortir a l’estranger. Un projecte amb la finalitat última de permetre que la tercera potència econòmica mundial tingui un paper militar més actiu i guanyi pes estratègic a escala internacio­nal.

La nova legislació preveu, entre altres aspectes, que les Forces d’Autodefens­a (nom oficial de l’exèrcit al Japó) puguin contribuir en l’anomenada “autodefens­a col·lectiva”. Aquest principi autoritzar­à les tropes nipones a defensar els seus aliats, encara que l’arxipèlag japonès no sigui atacat directamen­t. Una regla que s’interpreta com un gest cap als Estats Units, el seu principal aliat.

Aquesta interpreta­ció va ser reforçada pel portaveu de l’Executiu japonès, Yoshihide Suga: “La situació en matèria de seguretat al voltant del nostre país és extremadam­ent tensa. A fi d’assegurar la pau i l’estabilita­t, és necessari reforçar l’aliança entre el Japó i els EUA i promoure la confiança i la cooperació

El 49% dels ciutadans temen veure’s arrossegat­s a un conflicte pels Estats Units

amb els nostres socis a la regió”.

Els Estats Units van donar el beneplàcit a la nova estratègia de seguretat japonesa en el recent viatge d’Abe a Washington. Però inquieta bona part dels japonesos. Molts temen veure’s arrossegat­s a un conflicte bèl·lic per seguir la línia del seu aliat, els Estats Units. Per provar de tranquil·litzar els ciutadans, Shinzo Abe va subratllar: “Vull deixar clar que el Japó no s’implicarà mai en una guerra que lliurin els Estats Units”.

Però aquestes declaracio­ns del líder nipó difícilmen­t faran canviar d’opinió el 49% de la població, que considera que les noves normes suposen no només revisar la Constituci­ó pacifista del 1949, sinó eliminar aquest principi. Una possibilit­at que rebutgen i per la qual s’han mobilitzat els últims dies.

Ahir unes cinc-centes persones es van concentrar davant la seu del primer ministre per reclamar al Govern que retiri aquesta iniciativa. “No necessitem lleis que ens portin a la guerra”, deia una de les pancartes, segons les imatges difoses per la televisió pública japonesa NHK.

Les seves protestes, tot i això, segurament resultaran inútils per frenar aquest conjunt de projectes, que revisen una desena de textos relacionat­s amb la seguretat del país i que Abe presentarà avui davant la Cambra Baixa. El governant Partit Liberal Democràtic del premier i el seu aliat budista Komeito tenen majoria parlamentà­ria i no tindran cap problema a aconseguir l’aprovació de la nova legislació abans de les vacances d’estiu.

Aquesta reestructu­ració de la política de defensa nipona és vista, al seu torn, des de la Xina com un nou focus de tensió entre els dos països. Pequín tem que contribuei­xi a degradar fins i tot més les fredes relacions bilaterals, que han empitjorat en els últims anys a causa dels litigis territoria­ls per les illes Senkaku, anomenades Diaoyu pels xinesos, i dels posicionam­ents nacionalis­tes d’Abe.

 ?? TORU HANAI / REUTERS ?? Shinzo Abe revisa les tropes en el 60è aniversari de la creació de les Forces d’Autodefens­a (exèrcit), el mes d’octubre passat
TORU HANAI / REUTERS Shinzo Abe revisa les tropes en el 60è aniversari de la creació de les Forces d’Autodefens­a (exèrcit), el mes d’octubre passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain