La Vanguardia (Català-1ª edició)

Guerra al plàstic

- ANTONIO CERRILLO Barcelona

L’hàbit de donar bosses de plàstic de franc a les botigues s’acosta al final, amb l’objectiu d’eradicar-ne l’ús en un 50% al petit comerç.

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha arribat a un acord amb el sector comercial mitjançant el qual es prohibeix definitiva i totalment la gratuïtat de les bosses de plàstic d’un sol ús a partir del gener del 2016. L’acord estableix que tots els establimen­ts (petits, mitjans i grans) faran pagar als clients les bosses de plàstic d’un sol ús. D’aquesta manera

El petit comerç accepta finalment que es pagui, un cop vist que ja és una pràctica estesa als hípers

s’ampliarà al petit comerç una pràctica habitual als grans hípers i súpers.

El Pacte per la Bossa, firmat el 2009 entre la Generalita­t i les organitzac­ions de distribuci­ó i fabricació, ja va establir un acord voluntari per reduir el consum de bosses d’un sol ús un 50% l’any 2012 respecte al 2007. Aquest objectiu es va aconseguir amb escreix i es va passar de les 327 bosses anuals per càpita a les 156. Però es va donar un comportame­nt desigual: va baixar el consum un 90% als mitjans i grans comerços, però es va incrementa­r un 16% en el cas del petit comerç, que es resistia a introduir aquesta mesura. Els seus propietari­s es veien incapaços d’imposar nous hàbits al comprador, ja que temien perdre clientela. Tot i això, aquestes resistènci­es han desaparegu­t una vegada s’ha constatat que els ciutadans ja paguen per la bossa quan van al supermerca­t o a l’híper.

En el nou pla de residus 20132020 de la Generalita­t, l’objectiu serà diferencia­t: la gran distribuci­ó ha d’aconseguir que el 2016 es redueixi un 90% en relació amb el 2007, i el comerç urbà, un 50%. Josep Maria Tost, director de l’ARC, va destacar que amb aquest acord “Catalunya tornarà a ser pionera” i s’avança a la decisió europea de prohibir la gratuïtat de les bosses de plàstic abans del 2018. Aquest gran debat es va activar després de la campanya de la Fundació per la Prevenció de Residus, que va demanar un gravamen o ecotaxa per posar fi a la proliferac­ió de les bosses, tot i que el tripartit es va negar a aquesta solució fiscal (que comportava obtenir ingressos per a les polítiques de prevenció de residus).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain