La Vanguardia (Català-1ª edició)

Conquerir el futur... o jugar al mus

Castella-la Manxa serà l’escenari d’una de les batalles electorals més transcende­ntals entre el PP i el PSOE

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

El PP i el PSOE, que segons tots els sondejos hauran d’aprendre a conviure per primer cop amb altres forces polítiques, nouvingude­s, dirimiran a la terra d’El Quixot una de les batalles electorals més transcende­ntals de tot Espanya. Una lluita política que, de fet, desborda els límits de Castella-la Manxa –la tercera comunitat més extensa d’Espanya, amb gairebé 80.000 quilòmetre­s quadrats i una mica més de dos milions d’habitants– i va més enllà. Sobretot per a María Dolores de Cospedal, que es juga el tot pel tot i per partida doble: com a actual presidenta regional, després de tota una vida d’hegemonia absoluta del PSOE, i com a secretària general del PP.

El socialista Emiliano GarcíaPage afronta al seu torn un repte d’alt risc: deixar l’alcaldia de Toledo, que ocupa des del 2007, per aspirar a destronar Cospedal. García-Page és l’hereu polític de José Bono, que abans de ser cridat a més altes responsabi­litats per Zapatero va presidir Castella-la Manxa durant 21 anys –“amb sis majories absolutes”, segons sol vantar-se–, i de José María Barreda, que va mantenir el càrrec durant set anys més fins a la desfeta socialista universal del 2011.

Cospedal va guanyar la comunitat per primera vegada per al PP a cavall de la voraç crisi que va assolar tot Espanya. “Busques feina? Vota PP”, va ser el seu lema fa quatre anys. Va presentar les seves paperetes electorals com a contractes de treball. Ara crida a la seva reelecció per no tornar al dictat socialista, que, a parer seu, va enfonsar la comunitat: “En aquests quatre anys de govern –diu– hem sortit de la situació de desesperan­ça i ja estem començant a créixer, a

EVOLUCIÓ ELECTORAL DE

El poder a les capitals

Guadalajar­a

crear ocupació i a caminar pel camí adequat.” I ara què? “El que toca ara és conquerir el futur”, conclou.

Cospedal té, entre altres, la virtut de treure de polleguera els soci-

Jordi Graupera

Va arrabassar Castella-la Manxa al PSOE per primer cop fa quatre anys, i és la secretària general del PP de Rajoy. El 24-M, per tant, s’ho juga tot i per partida doble.

Alcalde de Toledo des del 2007, és hereu polític de l’incombusti­ble José Bono, que va governar Castella-la Manxa durant 21 anys. Ara afronta un repte d’alt risc. alistes, que es posen les mans al cap quan la senten parlar així. “En quatre anys n’hem retrocedit vint en termes econòmics i socials”, lamenten. I fan una radiografi­a de- molidora de la regió després de la primera legislatur­a de Cospedal: l’última EPA va sumar 50.000 aturats més, hi ha 80.000 ocupats menys i 100.000 veïns van emi- grar. “Això és el més greu en termes socioeconò­mics, perquè feia 20 anys que guanyàvem població, Toledo i Guadalajar­a eren les que més creixien, i a partir del 2012 va tornar el fenomen de l’emigració”, critiquen. A més a més, asseguren que és la comunitat amb més recessió i on més ha caigut el PIB: “Cada castellano­manxec és 350 euros més pobre que fa quatre anys”. Amb una taxa d’atur del 30% és la cinquena regió d’Europa amb més atur, insisteixe­n, amb drames com el de Talavera –la segona ciutat per població, després d’Albacete–, on la taxa de l’atur es dispara al 40%.

“Aquests quatre anys han estat un autèntic desastre en termes socioeconò­mics i una gran estafa en termes polítics”, critiquen en el PSOE, i enumeren una lletania de retallades, caiguda d’inversió social, un “desmantell­ament brutal” dels serveis públics, milers d’acomiadame­nts de sanitaris i docents i una televisió pública “líder en manipulaci­ó i dir mentides”.

Ara és a Cospedal a qui se li posen els pèls de punta. Ella assegura que ha garantit la sanitat pública, que ha reduït les llistes d’espera i que ha fet baixar en deu punts la taxa d’abandoname­nt escolar. “Hem abaixat els impostos, i estem creixent i creant ocupació”, assegura. Un exemple: Guadalajar­a, diu, és “la província on més creix l’ocupació de tot Espanya”.

Després de les seves dues reformes electorals –una autèntica “tupinada”, segons García-Page–, el panorama continua sent incert. La majoria de sondejos coincideix­en que Cospedal perdrà la majoria absoluta i hi pot haver un “empat tècnic” entre el PP i el PSOE. La clau la podrien tenir, doncs, Podem o Ciutadans. I si les coses són així, al final governarà, com sol dir irònicamen­t García-Page, qui tingui més traça fent puzles o jugant al mus.

 ??  ?? Emiliano García-Page
Emiliano García-Page
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain