La Vanguardia (Català-1ª edició)

El príncep del comp

Carles d’Anglaterra es desfà de les seves inversions en com

-

La publicació de deu cartes del príncep Carles d’Anglaterra a diversos membres del govern de Tony Blair ha provocat un gran enrenou, ja que critiquen al príncep que intentés influir en decisions polítiques, quan el seu paper ha de ser neutral. En les seves missives, s’interessa per assumptes diversos: la falta de recursos de les tropes britànique­s en la guerra de l’Iraq, els problemes dels lleters i ramaders, la protecció dels albatros, d’un peix de la Patagònia o la medicina alternativ­a.

Però la voluntat de Carles d’Anglaterra de participar en els debats del seu país ve de lluny. Domingo Jiménez Beltran, que va ser president de l’Agència Europea de Medi Ambient (i que va compartir amb ell trobades ofici-

Les cartes al govern Blair mostren també un món de preocupaci­ons socials molt ampli

als), va descobrir una persona molt sinceramen­t preocupada “pels problemes ambientals i per tot el que té a veure amb el patrimoni públic”. El príncep Carles li va transmetre la idea que els mals que pateix el planeta requereixe­n “un canvi cultural i de model de desenvolup­ament energètic”, li deia. “Ell ha donat visibilita­t als debats ambientals al seu país”, destaca l’avui president de la Fundació Renovables.

I les mostres del seu ideari se succeeixen. La premsa va informar fa uns dies que el príncep estava a punt de desfer-se de tots els actius financers relacionat­s amb els combustibl­es fòssils de la seva cartera de negocis. S’afegia així a la campanya ciutadana per girar l’esquena a aquest tipus d’inversions en energies brutes.

La campanya demana que els amos d’inversions en carbó, gas o petroli es desfacin d’aquests actius, ja que les reserves provades de combustibl­es fòssils són molt superiors a les que poden ser cremades sense agreujar l’escalfamen­t del planeta. Dues terceres parts d’aquestes reserves s’haurien de mantenir al subsòl perquè la temperatur­a del planeta no pugi dos graus.

Fonts del palau de Buckingham van informar al Financial Times que “les seves inversions privades i la seva fundació solidària no tenen cap actiu en combustibl­es fòssils”. El príncep obté a més ingressos de la firma Duchy of

 ??  ?? Carles d’Anglaterra assenyala una màscara en una exposició sobre la cultura
Carles d’Anglaterra assenyala una màscara en una exposició sobre la cultura
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain