La Vanguardia (Català-1ª edició)

Xavi se’n va “per tornar”

El jugador convertit en llegenda del barcelonis­me es formarà com a entrenador a Qatar

- CARLES RUIPÉREZ Barcelona

Va entrar al club amb 11 anys com a davanter ràpid i marxarà amb 35 convertit en el millor migcampist­a de la història del Barcelona, qui més vegades ha vestit la samarreta del Barça, amb 764 partits, i el jugador que més títols ha conquerit, 23, que podrien ser 25 si es guanyen la Copa del Rei i la Lliga de Campions. “De vegades parlàvem amb Valdés i Iniesta de guanyar 10 Lligues i 5 Champions però ens hem quedat curts. Me’n vaig feliç. Només m’ha faltat fer un hat trick i un gol de xilena”, va fer broma ahir Xavi Hernández mentre repassava la seva carrera. Si Maradona en el seu partit de comiat va dir que “la pilota no es taca”, Xavi ha fet de “la pilota no es perd” el seu leitmotiv. No perdre la pilota és l’única cosa que ha necessitat per ordenar el seu equip i donar al partit el ritme que li convenia. El Barça perd la pilota. Però la recuperarà.

El capità va comparèixe­r per anunciar i confirmar la seva sortida del Barcelona al final de la temporada, amb destinació a Qatar, però també va explicar que el seu objectiu és treballar en el futur en el club blaugrana. No és doncs un adéu sinó un fins després. És un viatge d’anada i tornada. Però aquesta vegada no hi ha marxa enrere, com va passar l’estiu passat. “És una decisió definitiva, que costa molt de prendre. Però crec que és el moment de marxar. Així és com ho sento. És el que em diu el cos i el cap. El cor s’hi resisteix perquè tinc un sentiment molt gran cap aquest club”: així va explicar les seves raons per fitxar per l’Al-Saad per dues temporades, amb opció a una més.

Qatar li ofereix a més ser ambaixador del país fins al Mundial del 2022 i un càrrec a l’acadèmia Aspire per entrenar joves, on treballara­n també els seus tres germans, Àlex, Òscar i Ariadna. “Pri- mer jugaré a futbol perquè encara em queda corda. Però és un projecte molt il·lusionant i fet a mida per a mi. Només puc parlar meravelles de Qatar. Crec que és un lloc idoni per formar-me com a entrenador i director esportiu, ja que el meu objectiu principal és tornar a aquesta casa algun dia. No me n’amago”, va revelar Xavi.

A diferència de l’estiu passat, quan el centrecamp­ista entén que es va precipitar després de dues grans decepcions –perdre la Lliga al Camp Nou contra l’Atlètic i ser eliminats a la primera ronda del Mundial amb Xile, en totes dues ocasions com a suplent–, Xavi no canviarà d’opinió. Ni l’oferta de renovació que li va oferir el club fins al 2018 fa un parell de setmanes ni el fet que el Camp Nou l’hi hagi demanat diverses vegades en els partits no ha fet que s’ho replantegé­s. “Ja no em veig a l’onze de gala. Però crec que llavors la vaig encertar quedant-me. No m’hauria agradat ser fora i perdre’m aquesta temporada estant tan a prop del triplet”, va assenyalar.

El cervell de Terrassa pot acomiadar-se en gran. “El guió és im- millorable. Em fa molta il·lusió aixecar el trofeu de la Lliga dissabte [per demà] davant de l’afició. Però cal guanyar també les dues finals a l’Athletic i el Juventus”, va recordar. Seria el colofó a una carrera de rècord.

Xavi simbolitza l’estil i el model. Ell és el rondo i el planter. “És que jo sóc molt cabut. Però ens equivoquem si volem ser físics i posar jugadors d’1,80 metres. El Barça en els últims 30 anys, des de Cruyff, sempre ha guanyat jugant bé”, va dir. Va defensar l’essència i va apostar per donar oportunita­t als joves de la Masia. “No fotem. Pot ser que alguna vegada no hi hagi una generació bona per pujar, però de gent de casa sempre n’hi ha d’haver”.

El buit que deixarà és gran. Però ell, que va competir amb l’ombra de Guardiola, no designa cap successor. “Ha de ser algú que entengui el joc, que tingui visió, joc interior i passades entre línies”, va analitzar Xavi, que li agradaria que se’l recordés com “un apassionat d’aquest esport i futboler fins al moll de l’os”. “Crec que no tinc enemics al futbol”, va sentenciar el soci de tots.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Emocionat. El genial centrecamp­ista del Barça es va acomiadar ahir en una multitudin­ària roda de premsa en què no va poder evitar emocionar-se perquè marxa del club en què ha desenvolup­at tota la seva brillant carrera.
MANÉ ESPINOSA Emocionat. El genial centrecamp­ista del Barça es va acomiadar ahir en una multitudin­ària roda de premsa en què no va poder evitar emocionar-se perquè marxa del club en què ha desenvolup­at tota la seva brillant carrera.
 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Xavi va anunciar davant una gran expectació el seu adéu al Barcelona després de 17 temporades al primer equip
MANÉ ESPINOSA Xavi va anunciar davant una gran expectació el seu adéu al Barcelona després de 17 temporades al primer equip

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain