La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Suprem condemna a quatre anys l’exconselle­r Jordi Ausàs

El tribunal creu que l’exmilitant d’ERC dirigia una trama de contraban de tabac

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

El Tribunal Suprem ha reafirmat la condemna de quatre anys per a l’exconselle­r d’Esquerra Republican­a de Catalunya Jordi Ausàs –fet que suposaria que ingressés a la presó– per la seva “particular rellevànci­a” en una xarxa de contraban de tabac.

El Tribunal Suprem (TS) va confirmar ahir la condemna a quatre anys de presó imposada a l’exconselle­r d’ERC Jordi Ausàs per un delicte de contraban, en aquest cas de tabac, i un altre de pertinença a organitzac­ió criminal. Aquesta trama és la que efectuava el tràfic il·legal des d’Andorra. I, d’acord amb la sentència del Suprem, que confirma en gairebé tots els seus aspectes l’anterior de l’Audiència de Lleida, Ausàs va tenir un paper clau en l’organitzac­ió de les operacions de contraban, perquè s’ocupava d’introduir i distribuir el tabac en el mercat espanyol.

La Sala Penal utilitza l’expressió “particular rellevànci­a” per referir-se al paper d’Ausàs, com a encarregat de donar sortida al mercat interior al tabac amb què comerciava la xarxa, formada pels vuit condemnats. Per arribar a aquestes conclusion­s va ser clau la vigilància entorn d’un garatge que utilitzava Ausàs. Des de finals de maig fins al 10 de juliol del 2012, l’exconselle­r va ser en aquest lloc 22 vegades. I al mateix garatge es va trobar tabac de procedènci­a il·lícita valorat en 14.562 euros.

La resolució considera que aquestes dades són molt indicative­s de la implicació de l’exconselle­r en les activitats il·lícites investigad­es. Els magistrats consideren que la implicació de l’exconselle­r en aquest tràfic il·legal és “inobjectab­le”. I atorguen la mateixa qualificac­ió a la circums- tància que el tabac que va manipular l’organitzac­ió va tenir un valor notablemen­t superior al del confiscat en poder d’Ausàs. S’arriba a aquestes conclusion­s per la valoració de diferents fets, com la

La sentència estima legals els escorcolls efectuats al garatge i l’habitatge de l’exconselle­r

troballa de 25.875 euros al seu habitatge, juntament amb notes manuscrite­s i informàtiq­ues amb anotacions relacionad­es amb la distribuci­ó del tabac. També es van valorar les converses intercepta­des amb un dels responsabl­es de l’organitzac­ió.

El Suprem ha rebutjat la tesi de la defensa en el sentit que es van vulnerar drets d’Ausàs amb els escorcolls en aquell garatge i a casa seva. En el judici, que es va dur a terme a Lleida, l’exconselle­r va afirmar que els Mossos no li van explicar les raons dels escorcolls. “No em van dir –va manifestar– per què registrave­n casa meva, i es van emportar fins i tot els diners de les guardioles dels meus fills”.

La sentència de la Sala Penal també desestima els recursos de cassació de sis condemnats més per l’Audiència de Lleida, en què la condemna més alta, de 5 anys i 390.000 euros de multa, va ser imposada al brigada de la Guàrdia Civil Julián García Molina, el segon comandamen­t de la duana de La Farga de Moles, com a responsabl­e d’obrir el magatzem on es guardava el tabac.

 ?? MERCÈ GILI ?? L’exconselle­r republicà Ausàs després de declarar a l’Audiència de Lleida
MERCÈ GILI L’exconselle­r republicà Ausàs després de declarar a l’Audiència de Lleida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain