La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mediterràn­ia llatina

- A. NOFERINI, professor a la UPF i a la UAB Andrea Noferini

Andrea Noferini compara la situació política a Itàlia i Espanya: “Mentre a Espanya l’ascens de les noves formacions polítiques sembla obrir importants esquerdes en el tradiciona­l esquema bipartidis­ta, cosa que encoratja, a més, cert risc d’ingovernab­ilitat, a Itàlia es rema justament en la direcció oposada”.

Mattarellu­m (1993), Porcellum (2005) i Italicum (2015) són els sobrenoms amb els quals es coneixen col·loquialmen­t les últimes tres lleis electorals italianes. La més recent, aprovada amb certa polèmica aquest mes de maig, permetrà al partit polític que obtingui el 40% (i no el 50% més un) dels vots el domini sobre la Cambra de Diputats mitjançant un generós premi de majoria. Si el partit guanyador és, a més, controlat per un únic líder –com actualment és el cas de Matteo Renzi–, executiu i legislatiu es concentrar­an en la figura del primer ministre, que tindrà, d’aquesta manera, un ampli marge de maniobra.

Entre els aspectes més positius, la nova llei reintrodue­ix un sistema de llistes (semi)obertes mitjançant el qual els ciutadans podran expressar fins a dues preferènci­es, de manera que podran elegir dos candidats de sexe diferent. Serà, per exemple, interessan­t veure quant pesarà aquest petit avantatge de gènere en la composició del nou Parlament.

Mentre que a Espanya l’ascens de les noves formacions polítiques sembla obrir importants esquerdes en el tradiciona­l esquema bipartidis­ta, cosa que encoratja, a més, cert risc d’ingovernab­ilitat, a Itàlia es rema justament en el sentit oposat. En les pròximes eleccions, qui sàpiga convèncer el 40% dels italians es trobarà de fet amb un xec en blanc per governar els propers quatre anys sobre el conjunt de tots els ciutadans. El guanyador dependrà així dels seus propis diputats, no serà os- tatge de fràgils coalicions multiparti­distes i –si s’aprova també la imminent reforma del Senat– es trobarà amb un segona cambra extremadam­ent debilitada. En una paraula: el final del bicamerali­sme simètric i la introducci­ó de certs gens de presidenci­alisme a la Constituci­ó republican­a del 1948. Una vella quimera del Cavaliere Berlusconi que sembla agradar també a l’actual primer ministre.

Amb aquestes reformes, es tracta al cap i a la fi de canviar representa­tivitat democràtic­a per estabilita­t política. Potser és el que necessita Itàlia per curar la seva endèmica ingovernab­ilitat, vist que els governs aquí tenen una vida mitjana de menys d’un any. O potser no. A Itàlia, la distribuci­ó del vot sempre ha estat més complexa i fragmentad­a del que qualsevol sistema electoral podria suportar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain