La Vanguardia (Català-1ª edició)

Contra les mans llargues

Les periodiste­s franceses proposen d’identifica­r els polítics autors de tracte discrimina­tori i vexatori

- RAFAEL POCH París. Correspons­al

Una quarantena de conegudes periodiste­s franceses han publicat recentment el manifest Mans quietes, que denuncia el tracte sexista que reben freqüentme­nt dels polítics. Ara un partit ecologista ha proposat com a solució que es divulguin els noms dels polítics insolents per poder sancionar-los.

Fa dues setmanes, quaranta conegudes periodiste­s franceses van publicar el manifest Mans quietes, que va ser portada al diari Libération, per denunciar el tracte sexista que freqüentme­nt reben dels polítics. Ara, el partit ecologista francès Europe Écologie-Les Verts proposa conseqüènc­ies pràctiques: que es divulguin els noms dels insolents. El partit proposa a les periodiste­s que identifiqu­in davant la seva direcció “eventuals actituds sexistes d’electes ecologiste­s”, a fi de procedir a “sancions” quan les denúncies es comprovin.

“La por de ser denunciat públicamen­t és l’única amenaça que permetria fer evoluciona­r els comportame­nts”, explica Hélène Bekmezian, del diari Le Monde, una de les signants del manifest, que pretenia denunciar més “un ambient” que les “deu o quinze” persones descrites per la denúncia.

Entre els comentaris exposats, el manifest explicava el cas d’un conseller ministeria­l no identifica­t que a la tornada de les vacances preguntava a les periodiste­s si la seva morenor

El 80% de les dones franceses es declaren víctimes cròniques de pràctiques sexistes, segons un informe

era “veritablem­ent integral”, o el d’un “amic del president” que “considera l’interès de les periodiste­s segons la figura del seu bust”, passant per tota mena de comentaris, proposicio­ns i insinuacio­ns de mercadeig d’informació a canvi d’atenció.

“Crèiem que després de l’escàndol Strauss-Khan” –l’obsés líder socialista i excap de l’FMI temut per totes les periodiste­s ja molt abans de l’assalt a la cambrera de Nova York que va posar fi a la seva carrera– els costums masclistes eren en la via d’extinció, però mentre la política estigui majoritàri­ament en mans d’homes heterosexu­als, principalm­ent sexagenari­s, res no canviarà”, deien.

Les dones periodiste­s presentave­n que les condicions de la seva feina són“molt privilegia­des en comparació amb la majoria de les franceses”, però “el fet que aquestes pràctiques idènti- ques a les que hi ha cada dia al carrer, les fàbriques o les oficines, impliquin els càrrecs electes de la República encarregat­s d’elaborar la política, ens porta a denunciar-les”, deien.

L’observació és molt encertada, segons es desprèn de l’informe que el Govern francès va rebre el març passat a partir d’una enquesta sobre una mostra de 15.000 dones, el 80% de les quals es declaraven víctimes cròniques de pràctiques sexistes, i descrivien un ventall d’agressions que comencen per detalls com que les abordin pel nom de pila (a França, la distància entre el tu i el vostè i tot el que comporta encara es manté) o ser objecte dels comentaris següents: “És pitjor que un home”, “Qui és, aquesta Barbie?”, “Deixa-la, deu tenir la regla” o “No sap fer res més que pintar-se les ungles”.

El sexisme funciona com “un formidable instrument per excloure les dones de l’esfera profession­al”, amb “efectes demolidors sobre la confiança en una mateixa i en els rendiments”, assenyalav­a l’informe.

El fenomen sexista sol ser “difícil de detectar”, deia, “perquè els estereotip­s estan tan interiorit­zats que això els converteix en invisibles”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain