La Vanguardia (Català-1ª edició)

El passaport, britànic

La policia deportarà els que resideixin il·legalment, incloent-hi els de la UE

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

El Govern conservado­r del Regne Unit, històricam­ent un país d’acollida, vol reduir tant sí com no el nombre d’estrangers, tant de la Unió Europea com de fora.

El Regne Unit, històricam­ent un país d’acollida, es vol fer al més antipàtic possible perquè els immigrants no hi vagin. Almenys aquesta és la intenció del Govern conservado­r de David Cameron, entossudit a reduir com sigui el nombre d’estrangers –tant de la Unió Europea com de fora– que s’estableixe­n en territori britànic.

Tan antipàtic, si és necessari, com els Estats Units, on la migra o policia d’immigració fa batudes nocturnes als restaurant­s mexicans per deportar els sensepaper­s que hi han arribat a la recerca del fantasmagò­ric somni americà. Doncs bé, Cameron ha anunciat que replicarà aquest tipus de mesures i expulsarà sense contemplac­ions els que treballin a la Gran Bretanya sense la documentac­ió en regla, encara que siguin estudiants o turistes a qui simplement els ha expirat el visat o permís de residència.

La policia, com a mesura dissuasiva, tindrà, a més a més, potestat per confiscar directamen­t dels comptes bancaris els salaris percebuts pels il·legals, així com per imposar càstigs severs a les empreses que contractin indocument­ats, i especialme­nt les que els busquen expressame­nt mitjançant anuncis en diaris estrangers.

La creixent intransigè­ncia del premier tory és en part resultat de la majoria absoluta obtinguda en les eleccions generals amb un discurs antiimmigr­ació, que ha interpreta­t com un mandat popular per reduir com sigui el nombre d’estrangers. Però també es tracta d’un missatge als socis comunitari­s coincidint amb el començamen­t de la cimera de la Unió Europea a Letònia, en què Cameron presentarà un esbós de les seves exigències per defensar la permanènci­a del país a la UE en el referèndum que se celebrarà, a tot estirar, el 2017 (i potser fins i tot l’any que ve). Londres pretén establir una política de fets consumats i tenir aprovades i en vi-

Cameron pretén reduir com sigui la immigració neta al país, que l’any passat va ser de 318.000 persones

gor les mesures antiimmigr­ació més dures abans que passin pel filtre de Brussel·les i puguin ser retallades.

Un factor addicional a l’anunci de les noves iniciative­s és la publicació de les estadístiq­ues oficials sobre immigració, que han deixat en ridícul el Govern. Lluny d’aconseguir l’objectiu de reduir l’entrada neta anual d’estrangers a “unes quantes desenes de milers”, el nombre real va ser l’any passat de 318.000 nous residents procedents d’altres països, sobretot de l’Europa de l’Est (un augment del 50%).

L’Administra­ció conservado­ra acabada de reelegir pretén que els estrangers no puguin percebre beneficis socials fins que faci quatre anys que són al país, i es disposa a donar llum verda a les autoritats municipals perquè persegueix­in als tribunals els propietari­s que lloguin els seus habitatges a indocument­ats. També donarà instruccio­ns als bancs perquè inspeccion­in els comptes de clients sospitosos d’estar en una situació irregular, així com col·locar a les persones pendents de deportació uns braçalets electrònic­s per tenir-les controlade­s a tota hora. Com es veu, simpatia a dojo. Welcome to Britain.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain