La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’operació Caront

L’Audiència Nacional conclou que no hi va haver risc per al mosso infiltrat

- EDUARDO MARTÍN DE POZUELO JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

El jutge Santiago Pedraz ha decidit mantenir l’arxivament de les diligèncie­s sobre la presumpta xivatada policial que va provocar friccions entre Mossos i Policia Nacional.

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz va decidir ahir mantenir l’arxiu de les diligèncie­s sobre una presumpta xivatada policial que va provocar friccions entre els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional en el marc d’una operació antigihadi­sta. La decisió del magistrat ha tingut particular­ment en compte un informe de la Fiscalia que subratlla que l’operació Caront, en què sembla que es va produir l’incident que el conseller Espadaler va qualificar d’“encreuamen­t d’investigac­ions”, va acabar “amb èxit i es va evitar la possible comissió d’atemptats terroriste­s”. L’informe, elaborat per la fiscal Blanca Rodríguez, destaca que “la investigac­ió dels fets no ha resultat perjudicad­a per l’actuació de persones alienes al procedimen­t”. Dit d’una altra manera, que no s’han constatat interferèn­cies que perjudique­ssin el cas.

La fiscal també subratlla en les seves conclusion­s que de resultes de l’episodi no s’ha incrementa­t el risc d’execució d’accions terroriste­s, ni s’ha produït cap risc per a la integritat física del funcionari policial que intervé en la causa”. Aquest funcionari era un “agent encobert” que va poder exercir “fins al final les seves funcions d’investigac­ió”, i l’informe destaca que les indagacion­s van donar resultat.

En aquest sentit, la Fiscalia ha tingut en compte que la investigac­ió va acabar el dia 8 d’abril passat amb la detenció de deu persones, de les quals set van quedar en presó provisiona­l i tres van ser posades en llibertat provisiona­l, i “es van practicar diligèncie­s d’entrades i escorcolls als diferents domicilis amb la intervenci­ó de nombrosos documents i efectes”. Així mateix, una altra conseqüènc­ia de la bona marxa de la investigac­ió va ser que el 15 de desembre passat es van detenir a Bulgària tres persones pertanyent­s a la mateixa cèl·lula gihadista. Aquests detinguts havien començat el viatge a Síria per unir-se a la gihad, i “estan en presó provisiona­l”, acordada per la mateixa Audiència Nacional.

El jutge Santiago Pedraz ha as- sumit aquestes considerac­ions per arribar a la conclusió que no hi ha motius per reobrir la investigac­ió sobre una hipotètica revelació de secret de la qual els Mossos havien elaborat un informe d’ampliació sobre els fets, basant- se en les manifestac­ions d’un testimoni protegit. Però Fiscalia i jutge han arribat a la conclusió que “es tracta, en tot cas, d’un testimoni de referència que relata en termes genèrics el que altres persones li van comunicar sense la precisió de més dades addicional­s que hagin de ser valorades i tingudes en compte per procedir a la reobertura de la causa”. La Conselleri­a d’Interior va mostrar ahir el seu “respecte més absolut” per la decisió judicial, però constata que el magistrat Pedraz “no qüestiona en cap cas la veracitat dels elements aportats” pels Mossos d’Esquadra al jutge. Així mateix, puntualitz­a que la resolució determina la “no-rellevànci­a penal dels fets, una qüestió respecte a la qual ni el cos de Mossos ni la Conselleri­a d’Interior no s’han pronunciat en cap moment”.

El ministre Jorge Fernández Díaz va dir que esperava “dimissions” si l’assumpte s’arxivava, en resposta al Govern, que també havia demanat cessaments. D’altra banda, el PP català va demanar la compareixe­nça urgent al Parlament del president, Artur Mas, i del conseller Ramon Espadaler, perquè expliquin què els va portar a denunciar la Policia Nacional. Pels populars, no és una polèmica més de la campanya electoral, sinó “un fet inèdit i gravíssim pel qual, en espera de les compareixe­nces, caldrà assumir responsabi­litats polítiques”.

La Generalita­t afirma que el jutge no nega la xivatada i el ministre Jorge Fernández demana dimissions

 ?? XAVIER GÓMEZ / ARXIU. ?? Segons la fiscal, l’operació Caront es va tancar “amb èxit”
XAVIER GÓMEZ / ARXIU. Segons la fiscal, l’operació Caront es va tancar “amb èxit”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain