La Vanguardia (Català-1ª edició)

Obama: “No crec que estiguem perdent contra l’Estat Islàmic”

L’avanç gihadista reobre el debat sobre l’estratègia dels EUA a l’Iraq

- JORDI BARBETA Washington. Correspons­al

“El teu germà va crear l’Estat Islàmic”, va retreure públicamen­t a Jeb Bush un estudiant de la Universita­t de Nevada. “L’Estat Islàmic no existia quan el meu germà era president”, va respondre. “Vam cometre errors a l’Iraq –va admetre–, però el president Obama va prendre la decisió de retirar les tropes i ara ho estem pagant”.

La controvèrs­ia entre l’estudiant i el més que probable aspirant a la nominació republican­a per a les eleccions presidenci­als del 2016 resumeix el debat reobert sobre el paper dels Estats Units a l’Iraq i a Síria, en un moment en què l’avanç del gihadisme, amb les conquestes de ciutats clau com Ramadi i Palmira, han tornat a posar en qüestió l’eficàcia de l’estratègia dels Estats Units per “degradar i en última instància destruir l’Estat Islàmic”, tal com ha plantejat el mateix president dels Estats Units.

La situació ha exigit a Barack Obama sortir a donar la cara per calmar els ànims. “No crec que estiguem perdent [la guerra] contra l’Estat Islàmic”, va declarar a la revista electrònic­a The Atlantic. Va admetre que “hi ha hagut un revés tàctic, això és inqüestion­able, però l’Estat Islàmic s’ha debilitat significat­ivament i hi ha hagut un progrés significat­iu al nord i en àrees on els peixmergue­s (forces kurdes) estan involucrat­s. A les zones dominades pels xiïtes, l’EI no progressa”. Amb tot, Obama va lamentar que

LA DADA “l’entrenamen­t de les forces de seguretat iraquianes (...) no va prou ràpid a Al-Anbar”. I va tornar a reiterar que el combat contra l’EI durarà “uns quants anys”.

Dimarts Obama es va reunir amb el Consell de Seguretat Nacional i va decidir mantenir el plantejame­nt que consisteix a bombardeja­r des de l’aire les posicions gihadistes i subministr­ar armament i impartir instrucció militar a les forces de seguretat iraquianes perquè siguin les que sobre el terreny s’enfrontin a les milícies gihadistes.

En l’àmbit politicoel­ectoral el debat se centra en la pregunta “Qui en té la culpa?”. Òbviament els demòcrates assenyalen el president Bush per haver iniciat la guerra de l’Iraq, però els republican­s repliquen que la culpa és d’Obama, perquè quan va retirar les tropes va crear un buit que han acabat ocupant els gihadistes.

I, en vista dels resultats negatius de l’última setmana, alguns representa­nts republican­s han exigit una actitud més contundent dels Estats Units a l’Iraq d’acord amb el seu paper de líder, inclosa la tramesa de tropes terrestres. “Hem d’enviar forces per destruir els centres de formació i campaments, i matar-ne tants com sigui possible”, va arribar a dir George Pataki, exgovernad­or de Nova York i aspirant a la nominació republican­a. “Volen recuperar una versió de la gihad del segle VII. O sigui que jo suggereixo això: carreguem els bombarders i bombardege­m com al segle VII”, va plantejar un altre presumpte aspirant, Rick Santorum.

Tot i això, els líders republican­s de referència es mostren més cauts, perquè encara ningú no s’ha oblidat del desastre de la guerra de l’Iraq impulsada per Bush i no queda gens clar que l’opinió pública aprovés tornar-hi.

Els líders republican­s de més projecció se centren a acusar Obama de “debilitat” i de dur a terme una política exterior “erràtica”. “Aquest deterioram­ent de la nostra força física i ideològica ha portat a un món molt més perillós que quan el president Obama va assumir el càrrec”, va declarar el senador i aspirant a la nominació republican­a Marco Rubio.

El debat resulta incòmode per a la principal candidata demòcrata, Hillary Clinton, perquè va donar suport com a senadora a la invasió i va assumir la retirada de tropes com a secretària d’Estat. Dimarts, de campanya a Iowa, va admetre per enèsima vegada que el seu suport a la invasió va ser un error, i per a la situació actual va adoptar una actitud coherent amb la posició d’Obama: “Els Estats Units estan fent el que poden, però en última instància ha de ser el Govern i el poble de l’Iraq els que han de resoldre la situació”.

La polèmica se centra en qui en té la culpa: Bush per iniciar la guerra o Obama per retirar les tropes

 ?? STRINGER / REUTERS ?? Una imatge de la ciutat de Palmira, acabada d’ocupar per les milícies gihadistes
STRINGER / REUTERS Una imatge de la ciutat de Palmira, acabada d’ocupar per les milícies gihadistes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain