La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gihadistes de Dinamarca cobraven l’atur mentre lluitaven a Síria

- GLORIA MORENO Barcelona

Dinamarca té una de les cobertures d’atur més generoses del món. Per això hi ha hagut molta indignació quan s’ha descobert que uns 32 combatents estrangers procedents de Dinamarca van continuar cobrant l’atur mentre lluitaven a Síria per la gihad.

Ho reconeix un document governamen­tal filtrat aquesta setmana als mitjans de comu- nicació en què s’especifica que els serveis d’intel·ligència han advertit el Ministeri de Treball de l’existència d’aquests casos. S’estima que els combatents van arribar a percebre unes 378.000 corones (51.000 euros) en prestacion­s d’atur.

Una de les claus de l’èxit del model laboral danès és la combinació d’aspectes considerat­s liberals, com la facilitat de l’empresari per contractar i acomiadar, amb una àmplia protecció social en cas d’atur. Una fórmula que, en teoria, es completa amb un sistema públic de seguiment, formació contínua i recol·locació amb l’objectiu, precisamen­t, d’evitar fraus com aquests.

Els organismes encarregat­s de comprovar que els aturats són físicament al país i estan disponible­s per al mercat laboral només van ser capaços de detectar un dels 32 gihadistes. La resta van ser descoberts pels serveis d’intel·ligència.

Els fets han desencaden­at les

Uns 32 combatents islamistes van arribar a cobrar 51.000 euros per atur mentre feien la guerra

crítiques del Partit del Poble Danès, una formació contrària a la immigració que ha arremès contra la “despreocup­ació” amb què el Govern afronta el problema del gihadisme.

El debat ha cobrat especial rellevànci­a arran de l’atemptat islamista perpetrat a Copenhague­n el febrer passat, el primer que viu aquest país al seu propi territori. L’atac és utilitzat com a argument entre els que demanen més mà de ferro contra els joves radicalitz­ats.

Després de l’atemptat, el Govern va anunciar un ambiciós pla i importants recursos econòmics per combatre el terrorisme. Fa poc el país també ha aprovat una llei que permet retirar el passaport als que es disposin a viatjar a Síria, l’Iraq o altres zones en conflicte.

Dinamarca, tot i això, també aposta per la rehabilita­ció i ja fa anys que tira endavant un programa pioner al món per intentar desradical­itzar els gihadistes. Una política que, amb les eleccions generals a tocar, torna a situar-se sota l’escrutini públic.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain