La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Tanqueu-les sense WhatsApp”

El líder txetxè Ramzan Kadírov no és només un cap polític, sinó també religiós i moral

- GONZALO ARAGONÉS Riga. Enviat especial

Ramzan Kadírov, el jove líder que Vladímir Putin va posar el 2007 al capdavant de Txetxènia per estabilitz­ar aquesta regió del Caucas, no és només un líder polític. Conegut defensor de l’“islam tradiciona­l txetxè”, també és –com ho va ser el seu pare– un cap religiós. Però, a més a més, el seu poder arriba a qüestions de la moral. La recomanaci­ó perquè els homes txetxens no deixin fer servir WhatsApp a les seves dones és la seva última incursió en la vida quotidiana.

Després de la polèmica que va suscitar a internet el casament d’un cap de policia de 47 anys amb

Kadírov ha promogut el culte a Kunta-Hadji, un místic sufí que al segle XIX va predicar la no-violència

una jove de 17, Kadírov va reaccionar. “Tanqueu-les, no les deixeu sortir i no enviaran missatges (de WhatsApp) sobre res”, va dir per renyar un grup d’homes en un vídeo que aquesta setmana s’ha emès a la televisió de Grozni, la capital de Txetxènia. “L’honor de la família és el més important”. La premsa russa també va assegurar que el nuvi ja tenia esposa.

Pel que sembla, al líder txetxè no li van agradar els comentaris que l’assenyalav­en a ell com a defensor de la poligàmia.

Les primeres informacio­ns del casament van aparèixer l’abril al diari opositor Nóvaia Gazeta, on s’afirmava que el cap de policia, Najud Gutxígov, havia ordenat als pares d’una jove que la hi lliuressin o que la prendria per la força.

Kadírov va respondre assegurant que ho havia investigat i que tant la núvia, Luiza Goila- bíeva, com la seva família hi havien donat el consentime­nt. I va acusar els “liberals” de difondre mentides.

El cap de l’Administra­ció del Govern de Kadírov, Magomed Daudov, que va acompanyar la núvia al registre, va dir en una entrevista a l’electrònic Gazeta.ru que seria bo que es legalitzés a Rússia la poligàmia.

Kadírov ha rebut crítiques per haver defensat en el passat la poligàmia, però també perquè en alguna intervenci­ó pública va posar les tradicions txetxenes per sobre de la llei russa. Aquestes tradicions conjuguen el sufisme txetxè amb l’islam tradiciona­l, i inclouen un codi de comportame­nt, de moral i del vestit. Quan el 2010 grups de desconegut­s atacaven dones al centre de Grozni perquè no portaven el cap cobert amb un mocador, les autoritats ni tan sols van reaccionar. Human Rights Watch va acusar el Govern de Kadírov d’intentar imposar un codi de vestimenta islàmic i el Kremlin, de tolerar-ho.

Kadírov ha promogut el culte de Kunta-Hadji Kixiev, un místic sufí que al segle XIX va predicar a Txetxènia la no-violència. Una de les seves recomanaci­ons era acceptar el domini de la infidel Rús- sia per evitar l’extinció de la nació txetxena en una guerra contra el tsar. El 2009 Kadírov va inaugurar la Universita­t Islàmica Russa de Grozni, a la qual es va posar el nom de Kunta-Haji.

El casament entre el comandant Gutxígov i la jove Luiza Goilabíeva es va celebrar dissabte passat a Grozni. Alts funcionari­s regionals hi van assistir, i el mateix president Kadírov va ballar a les celebracio­ns, com va quedar exposat en un vídeo que ell mateix, també un assidu de les xarxes socials, va pujar a internet.

Ielena Massiuk, del Consell Presidenci­al per als Drets Hu- mans de Rússia, ha demanat que s’investigui el casament. I la Defensora del Poble, Ielena Panfílova, va demanar que hi intervingu­és el Defensor del Menor, Pàvel Astàkhov, que va assegurar abans de l’enllaç que no hi havia indicis que s’hagués vulnerat la llei. Va aclarir que “en el codi de família hi ha un article que diu que, en casos excepciona­ls, és la regió la que estableix l’edat mínima per casarse. A Txetxènia és 17; a Baixkortos­tan, 14; a la província de Moscou, 16.” Massiuk remarca que l’edat per casar-se a Rússia són els 18 i que, en aquest cas, no s’aprecien circumstàn­cies excepciona­ls.

 ?? AP ?? La núvia, Luiza Goilabíeva, de 17 anys, moments abans de casar-se amb el comandant de policia Najud Gutxígov, de 47
AP La núvia, Luiza Goilabíeva, de 17 anys, moments abans de casar-se amb el comandant de policia Najud Gutxígov, de 47

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain