La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UE intenta no molestar Moscou en la seva cimera oriental de Riga

- RIGA Enviat especial

La que va començar ahir a Riga pot ser una cimera de transició per a l’Associació Oriental, el projecte que des de l’any 2009 reuneix la Unió Europea i les exrepúbliq­ues soviètique­s d’Armènia, Azerbaidja­n, Bielorússi­a, Geòrgia, Moldàvia i Ucraïna.

Un any i mig després que l’última cimera, a Vílnius, acabés degenerant en el conflicte d’Ucraïna, cal tenir en compte com reaccionar­à Rússia a qualsevol moviment, encara que oficialmen­t no es vulgui reconèixer. El desafiamen­t per a la UE és que el projecte no es freni i que es puguin reforçar els llaços tant amb els països de l’Est més pro- europeus com amb els que prefereixe­n mantenir bones relacions amb Moscou.

La UE continua responsabi­litzant Rússia de la guerra a l’est d’Ucraïna i condemnant l’annexió de Crimea. “La UE no permetrà mai que un tercer país li dicti la política cap a altres països”, va dir un alt funcionari de la UE. Però va reconèixer que la situació ha canviat respecte al novembre del 2013. El llavors president d’Ucraïna, Víktor Ianukóvitx, va renunciar a l’acord d’associació amb la UE. Això va provocar greus protestes que van desembocar en la seva expulsió del poder, l’annexió de Crimea per Rússia i la guerra al Donbass.

“En el futur, tot i això, actuarem amb més compte pel que fa a Rússia. Potser en el passat no hi va haver prou atenció, prou explicació o prou diàleg”, va reconèixer.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va arribar a la cimera tranquil·litzant també Moscou. L’Associació Oriental “no és contra Rússia”.

Les exrepúbliq­ues soviètique­s també noten que el conflicte amb Moscou ha canviat les coses. L’Azerbaidja­n sembla perdre interès, i el seu president, Ilham Alíev, no ha viatjat a Riga. Bielorússi­a i Armènia ja formen part de la Unió Euroasiàti­ca que lidera Rússia. Ucraïna, Geòrgia i Moldàvia no sembla que obtinguin avui, com volien, una data d’entrada a la UE.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain