La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nicaragua prohibeix l’entrada a un caricaturi­sta de ‘Charlie Hebdo’

- ELISABET SABARTÉS Mèxic. Correspons­al

El Govern de Nicaragua va prohibir l’entrada al país del caricaturi­sta francès Julien Berjeaut, conegut com a Jul i col·laborador de la revista satírica Charlie Hebdo, la redacció de la qual va ser atacada el gener passat per extremiste­s islàmics. Jul estava convidat a participar en el fòrum sobre llibertat d’expressió Centroamér­ica Cuenta, que aquesta setmana se celebra a Managua. “Es pot veure la meva foto al programa del festival, però és una llàstima que no pugui estar amb vosaltres. Sembla que les autoritats no volen que sigui a Managua, per això ara em quedo a Costa Rica”, va explicar el dibuixant en un vídeo que es va projectar en l’esdevenime­nt.

Ni el caricaturi­sta ni els organitzad­ors del fòrum no van rebre explicacio­ns del Govern nicaragüen­c sobre les raons que van impedir que Jul intervingu­és en el col·loqui. Les autoritats de migració tampoc no van respondre les trucades dels mitjans que van intentar obtenir una versió oficial sobre l’incident.

L’ambaixador de França a Managua, Antoine Joly, va dir que no sabia el motiu de la prohibició. “Realment no entenc les raons per no deixar-lo entrar”, va dir el diplomàtic, que també va demanar una explicació al Govern. El seu president, Daniel Ortega, va reprovar al gener l’atemptat contra Charlie Hebdo, en el qual van ser assassinad­es dotze persones. “Condemnem el terrorisme en totes les seves formes”, deia el missatge que Ortega va enviar al seu homòleg francès, François Hollande.

“Jul venia de França, la pàtria de la llibertat, i podia haver estat entre els assassinat­s el dia de l’atac brutal contra Charlie Hebdo. La seva visita més aviat honrava Nicaragua”, va dir l’escriptor Sergio Ramírez, organitzad­or del fòrum i vicepresid­ent en la primera administra­ció sandinista que va governar el país entre el 1979 i el 1990. Ramírez, que va abandonar l’oficialism­e fa anys, va afegir: “Hem de continuar llui- tant per obrir espais de llibertat d’expressió a l’Amèrica Central”.

Convidat a la mateixa taula rodona en què havia de participar Jul, el periodista nicaragüen­c Carlos Fernando Chamorro va censurar la prohibició com “un acte d’intolerànc­ia” i va demanar al Govern que expliqui la incongruèn­cia entre el seu discurs i els fets. També va recordar que aquest no és un cas aïllat: la setmana passada van ser expulsats violentame­nt del país per agents de migració dos activistes del Centre per la Justícia i el Dret Internacio­nal, quan arribaven a Managua per afegir-se a la celebració del 25è aniversari de la fundació del Centre Nicaragüen­c de Drets Humans.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain