La Vanguardia (Català-1ª edició)

Danys col·laterals

El caos ferroviari ofega el missatge del PP a Catalunya i alimenta CiU i ERC Rajoy manté la pugna a la plaça de toros de València entre el ‘Ritaleaks’ i la fiança de Rato Sánchez passa de la fredor de Susana Díaz a l’acostament de Podem i Ciutadans

-

Isabel Garcia Pagan “Tenim vint-i-quatre hores per no equivocar-nos”. És la frase entre els equips de campanya que disparen avui els seus últims cartutxos. Després hi ha els elements sobrevingu­ts: la crònica d’un col·lapse ferroviari anunciat, la confirmaci­ó de la condemna a un exconselle­r d’ERC per contraban de tabac o la fiança milionària al referent econòmic del PP imputat per delictes fiscals i blanqueig de capitals perquè el jutge li desbloqueg­i els comptes. Última missió, limitar els danys col·laterals.

El retorn del català emprenyat, a bord d’un tren amb retard permanent i/o avariat, pot arruïnar el compte de resultats del PP a Catalunya, per molt que Alicia Sánchez-Camacho s’esforci a acusar la Generalita­t de “deslleial” i faci bandera que el Govern de Mariano Rajoy fa la inversió “més gran que s’ha fet mai” i posa solucions sobre la taula mentre que els “altres només critiquen”. Les cues i reclamacio­ns a les estacions van ofegar els missatges dels candidats del PP català i van alimentar el discurs de la resta de partits catalans, començant pels que plantegen les eleccions municipals com a primàries del 27-S. “La solució per a Rodalies és la independèn­cia”, “la independèn­cia és una necessitat”, va ser la frase del dia d’Oriol Junqueras. I davant la confirmaci­ó de la condemna de 4 anys a l’exconselle­r Ausàs per contraban, els republican­s van marcar distàncies emfasitzan­t que quan va delinquir ja estava fora del partit.

Els trens i els atacs del PP, amb el ministre Jorge Fernández Díaz al capdavant i l’aparició en campanya de la monja dominica Lucía Caram també van donar aire a CiU, que afrontava el compte enrere de la campanya a Barcelona en un mar de dubtes arran de la mobilitzac­ió que envolta Ada Colau. La federació nacionalis­ta va marcar dimecres un perfil social de bracet de sor Lucía i l’alcalde Xavier Trias es va permetre ahir rebatre el seu principal enemic al Govern central, el ministre de l’Interior: “Ell és més de Rouco Varela i jo del papa Francesc”. Després va arribar l’avaria en les línies de metro i es van socialitza­r

EL SUPREM ERC es desvincula de l’exconselle­r Ausàs, condemnat a quatre anys de presó per contraban

els disgustos ferroviari­s cap a Transports Metropolit­ans de Barcelona. Mentrestan­t, el paper del president de la Generalita­t se centra no només a mantenir la tensió amb el Govern central, sinó també a alertar dels costos per al procés sobiranist­a dels vots destinats als qui despleguen “falsos discursos progressis­tes”. Per cobrir tots els flancs, el líder d’Unió, Josep Antoni Duran Lleida, es va mantenir ferm a reclamar estabilita­t per als governs municipals i reivindica­r les estratègie­s locals de CiU per generar ocupació.

Els populars es neguen a atorgar la considerac­ió de primàries sobiranist­es a la cita amb les urnes de diumenge, però sí que esgrimeixe­n que el partit les planteja com una primera volta de les generals per a Mariano Rajoy. A Madrid, els estrategs del PP tenen tots els ulls posats a la rereguarda i l’horitzó en les eleccions generals.

L’‘EFECTE CARAM’ Trias replica al ministre Fernández: “Ell és més de Rouco Varela i jo del papa Francesc”

Els missatges del cap de l’Executiu central presumint d’acció de govern sonen una mica anodins –encara que s’atrevís fa uns dies a sostenir que “ja ningú no parla de l’atur”– i l’èmfasi es concentra a alertar de les plagues que arrossega una alternativ­a anti-PP. Els populars s’han oblidat del PSOE i concentren els atacs en els partits que poden exercir de frontissa i poden amargar-los la dolçor de la victòria, encara que sigui per la mínima. El discurs de la por ha acabat per engolir la tradiciona­l crida al vot útil. Les dades macroeconò­miques acompanyen el PP, però no permeten donar lliçons.

L’exemple el donava ahir la OCDE i també Eurostat, l’oficina europea d’estadístic­a, amb les xifres de riquesa regional dels 28 estats membres al tancament del 2013. Segons Eurostat, la renda per càpita a Espanya va ser de

Enric Juliana 25.000 euros, cent menys que l’any anterior i per sota de la mitjana europea, i confirma les desigualta­ts entre comunitats: Madrid se situa al capdavant amb una renda per càpita de 34.000 euros anuals, seguit pel País Basc, Navarra i Catalunya, amb 29.400 euros. Extremadur­a es queda a gairebé la meitat exacta que Madrid: 17.200 euros. Unes desigualta­ts a què s’aferra el programa electoral de Podem, que planteja l’harmonitza­ció fiscal entre les comunitats autònomes, i fins i tot Albert Rivera, president de Ciutadans, que defensa la supressió del concert econòmic basc i navarrès i la incorporac­ió d’aquestes comunitats en el sistema de finançamen­t comú.

El PP s’enfronta a una maniobra de flanc dels partits emergents amb les polítiques socials i la corrupció. Rajoy va tancar ahir la jornada a València, a l’ombra de Rodrigo Rato i la investigac­ió sobre Rita Barberá, per les seves despeses de luxe a l’Ajuntament. Reconeguts alguns “errors” per part del president, el repte del PP era exhibir, almenys, la mateixa capacitat de convocatòr­ia que el PSOE a la plaça de toros de València i contenir el corrent de canvi a què s’aferren PSOE, Podem i Ciutadans.

Per la seva banda, els socialiste­s esgoten els mítings sense res a perdre i obrint els braços a les considerac­ions de Ciutadans i Podem, que assumeixen que els socialiste­s són un aliat més natural a partir de diumenge, per exemple, per evitar que Barberá sigui alcaldessa. Amb la substituci­ó dels partits regionalis­tes com a muleta dels governs del PP per les formacions de Pablo Iglesias i Albert Rivera, els socialiste­s esperen que la balança es decanti cap al roig.

La temperatur­a va tornar a pujar ahir al PSOE, després de la panna de glaç de l’obligada etapa andalusa coberta per Pedro Sánchez i Susana Díaz. El secretari general socialista es va fer acompanyar de Felipe González en la seva primera i última incursió a la campanya i va posar-hi el coll a Extremadur­a, on Guillermo Fernández Vara podria descavalca­r el baró roig del Partit Popular, José Antonio Monago, amb una aliança d’esquerres. Dubtes i més dubtes.

http://goo.gl/neUzY1

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain