La Vanguardia (Català-1ª edició)

Finançamen­t autonòmic

-

Entre les ofertes electorals registrade­s a la campanya electoral han sovintejat els compromiso­s d’abaixar imposats en l’àmbit municipal, especialme­nt per candidats del PP. No hi ha hagut, en canvi, un debat digne d’aquest nom sobre finançamen­t autonòmic, malgrat que també se celebren comicis en la majoria de les comunitats. L’excepció ha estat la del líder de Ciutadans, Albert Rivera, que ha proposat la desaparici­ó del sistema fiscal específic del País Basc i Navarra, el concert i el conveni, i la integració de les dues comunitats en el règim comú.

Rivera, que en aquesta qüestió segueix els passos d’UPyD, que des de fa temps defensa aquesta mateixa idea, amb la proposta es juga bona part del suport que el seu partit pogués tenir a Euskadi o Navarra, on la qüestió de la Hisenda i el règim fiscal propis tenen un aval social unànime. A Pamplona, el PP ha reaccionat ràpid atacant la proposta de Rivera. Era una oportunita­t llaminera per evitar la fuga de qualsevol vot cap a Ciutadans, i no l’han volguda perdre.

Els partits i les institucio­ns tenen pendent la revisió de l’actual model de finançamen­t autonòmic, que s’hauria d’haver fet per al 2014, però que s’ha endarrerit. Les veus que han reclamat el canvi s’han sentit tota la legislatur­a i han procedit de comunitats de tots els colors polítics, des d’Aragó o València, governats pel PP, a Andalusia o Canàries, gestionade­s pel PSOE i Coalició Canària, respectiva­ment. Totes aques- tes i també d’altres es consideren perjudicad­es. I què cal dir del malestar català amb el model que el 2009 es va aprovar amb la benedicció dels qui llavors governaven a Catalunya.

Quan s’afronti la renovació, Rivera tindrà l’oportunita­t de posar sobre la taula la seva proposta, en vista del paper que les enquestes anuncien per al seu partit. No trobarà, però, gaire suport per tirar-la endavant, ni al PP, Rivera no trobarà gaire suport per a la desaparici­ó del concert basc i el conveni navarrès partit que, amb José María Aznar a la presidènci­a, va aprovar el caràcter indefinit del concert, ni al PSOE. Suprimir el concert no aconseguir­à el més mínim suport en els dos grans partits, però una altra cosa és la determinac­ió de la quota, la quantitat que el País Basc ha de pagar anualment a l’Estat. Aquí sí que hi hauria d’haver marge per a la discussió, encara que a Iñigo Urkullu no li agradi, perquè, al final, això es traduiria en haver de pagar més.

Els nacionalis­tes bascos s’han mostrat distants quan des de les institucio­ns catalanes han plantejat qüestions relacionad­es amb el canvi de finançamen­t. Amb actitud freda els han desitjat èxit, sempre que el canvi no interferei­xi en el model basc.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain