La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un mal dia per a Rita Barberá

Anticorrup­ció investiga les despeses de l’alcaldessa de València per la denúncia de Compromís

- SALVADOR ENGUIX València

Ahir no va ser el millor dia de campanya electoral de Rita Barberá, malgrat que a la tarda va rebre l’afecte del president Mariano Rajoy al míting de la plaça de toros. A primera hora, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, deixava clar que prefereix que Rita Barberá “no continuï sent alcaldessa”. I poc després, Compromís donava a conèixer que la Fiscalia Anticorrup­ció ha obert diligèncie­s penals per les despe- ses de l’alcaldessa de València carregades a l’Ajuntament entre els anys 2011 i el 2014.

Són les factures de l’anomenat Ritaleaks, que ascendeixe­n a 278.000 euros i que l’equip de govern de la corporació va justificar com a necessàrie­s. Compromís va denunciar aquestes despeses a la Fiscalia perquè va entendre que una gran part d’aquest total no es correspon amb activitats de l’Ajuntament, sinó del PP, com ara un viatge de Rita Barberá a un míting de Rajoy a Arcos de la Frontera el 2011. Els candidats de Compromís a la Generalita­t i a l’Ajuntament, Mónica Oltra i Joan Ribó, valoren que es podrien haver comès els delictes de tràfic d’influèncie­s i malversaci­ó. I han sol·licitat a la Fiscalia que també es demanin totes les factures de despeses de l’alcaldia “des del 2007 fins al 2011; que creiem que encara seran més escandalos­es”, segons Oltra.

En el cas concret de l’alcaldessa, apareixen, entre d’altres, nits d’hotel per 600 euros a Madrid o 5.000 euros pel lloguer d’un cotxe privat amb xofer durant 24 hores a Londres. L’alcaldessa va defensar que totes són despeses fiscalitza­des, i acusa Compromís de “manipular” i orquestrar una campanya contra ella.

En el cas d’Albert Rivera la polèmica la va iniciar Rita Barberá quan va dir que “el pitjor per a València és que la governi Ciutadans”. Ahir Rivera va deixar clar que “així és difícil dialogar” (amb referència a possibles pactes després del 24-M), i va afegir que “el millor per a València és que governi Ciutadans i que Rita no continuï”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain