La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez crida a concentrar el vot

-

“Als espanyols que volen canviar les coses i que no es resignen, però dubten a qui votar, els demano que concentrem el vot del canvi en el PSOE, que és l’únic partit que pot guanyar el PP”. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va insistir ahir a Càceres –com avui farà en el tancament de la campanya, primer a Vigo i després a Madrid– a reclamar el vot útil perquè, segons el seu parer, només els socialiste­s podrien liderar una opció de canvi en les comunitats i els ajuntament­s avui governats pel PP, malgrat les irrupcions de Podem i de Ciutadans. “Segur que amb nosaltres no hi haurà governs de dretes!”, va assegurar. I, precisamen­t a Extremadur­a, va carregar contra els candidats del Partit Popular “que ara van d’autònoms i amaguen les sigles”. “Que no ens enganyin –va concloure–. Aquí, a Extremadur­a, Rajoy es diu Monago”. Julio Anguita. I precisamen­t la va portar a col·lació d’una Susana Díaz a qui el Partit Popular i Podem, fonamental­ment, mantenen sense investidur­a.

Però González va recordar que Díaz ha aconseguit a Andalusia el mateix percentatg­e de vot que David Cameron al Regne Unit i que Alexis Tsipras a Grècia. “Els que adoren el que passa a Grècia que en treguin alguna conclusió lògica. I els que adoren el que passa al Regne Unit que no impedeixin que governin els que guanyen per molts cavalls de distància”, va reclamar l’expresiden­t al PP i Podem.

Tota la intervenci­ó de González, a part de llargues disquisici­ons sobre la seva posició a Veneçuela, va ser una proclama en defensa de “la fortalesa de les institucio­ns”, com a a úniques garants de la llibertat i la democràcia. I va cridar a no tolerar que es retallin les llibertats ni que s’instrument­alitzin les institucio­ns per causes partidiste­s. “La democràcia només es troba a faltar quan es perd o quan es retalla”, va assegurar, i va insistir en la necessitat de “cuidar, enfortir i regenerar la democràcia perquè no perdi vigor”. “La democràcia no garanteix bons governs, com es veu –va assegurar González amb referència a Rajoy a Espanya o el cas de Monago a Extremadur­a–, però garanteix que els podem treure amb el nostre vot”. I a més d’enfortir les institucio­ns, va clamar per “donar poder als ciutadans”, amb el canvi de llei electoral i amb l’obertura de les llistes dels partits polítics.

L’últim missatge de González va ser tot un full de ruta per a Pedro Sánchez: “Espero del PSOE que recompongu­i el que ha ensorrat el PP i ofereixi un projecte clar de futur, on no hi hagi lloc a dubtes.” I Sánchez en va prendre bona nota.

Pedro Sánchez exhibeix l’aval de l’expresiden­t davant el distanciam­ent de la líder andalusa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain