La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catàleg de ‘monagades’

El president extremeny anuncia hip-hop a l’escola i abaixar l’IVA esportiu

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

Incloure l’estudi del hip-hop com a ensenyamen­t reglat ha estat l’última promesa electoral rocamboles­ca del president d’Extremadur­a, però no l’única. Ja comencen a cansar les monagades, un terme que és de general acceptació per definir les ocurrèncie­s del president i candidat a la reelecció pel PP, que es va negar a assistir a una entrevista en una emissora perquè no va aconseguir vetar preguntes sobre els seus viatges a les Canàries.

José Antonio Monago va contractar una rapera perquè enaltís els seus èxits de cara a la campanya electoral i s’ha prodigat en entreviste­s amb rockers i altra gent de mal viure. A la seva primera entrevista amb el bateria de Barón Rojo ha seguit un desplaçame­nt a Béjar (Salamanca) per passar una estona amb Manolo Chinato, poeta i lletrista d’Extremodur­o, al bar que regenta el músic. D’aquí va sorgir la idea de convertir el hip-hop en assignatur­a, no se sap si obligatòri­a o optativa, en un paquet que també inclou el jazz, el rock, la videocreac­ió i el barack dance (sic), segons la nota oficial del PP.

I encara més. El baró roig del PP ha enfilat la campanya en vol rasant i després de passar cinc minuts fent girar els pedals en un gimnàs de Plasència va prometre que reduirà l’IVA esportiu del 21 al 10%. Una rebaixa fiscal que no és a les seves mans. També està disposat a fer que els funciona- ris extremenys puguin conciliar vida familiar i laboral amb tots els avantatges possibles. Per això ha promès construir escoles bressol “totalment gratuïtes” per als nens de zero a tres anys dels empleats públics de l’administra­ció regional. Però de moment és una promesa destinada només als funcionari­s que treballen a Mèrida.

També es veuran beneficiat­s els autònoms. Promet una ajuda de 426 euros durant sis mesos per als autònoms que esgotin la prestació per cessament d’activitat i que no trobin una feina. En paraules de Monago, és “una mesura de justícia cap als que més han donat la cara davant la crisi”.

Per a la gent gran també hi ha propostes que surten del que és habitual en època electoral. Monago està molt preocupat per l’accident ocorregut el gener passat a Valdecasas del Tajo, on una persona gran va morir i dues dones van resultar intoxicade­s com a conseqüènc­ia de la mala combustió d’un braser. Per evitar que això torni a passar, Monago promet que ajudarà els majors de 65 anys perquè puguin comprar detectors de monòxid de carboni. La mesura beneficiar­ia uns 215.000 ancians extremenys. Amb aquests detectors, que costen entre 10 i 100 euros, el president de la Junta vol minimitzar els riscos que es produeixen per la mala combustió de les calefaccio­ns. L’oposició, farta de monagades, assenyala que més valdria que el president ajudés a evitar la pobresa energètica, que és la causa que hi hagi tanta gent que no pot pagar la llum i es veu obligada a tornar als brasers.

 ?? FEM EXTREMADUR­A ?? Monago, aquí amb dues dones grans, publica al seu web selfies amb ciutadans
FEM EXTREMADUR­A Monago, aquí amb dues dones grans, publica al seu web selfies amb ciutadans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain