La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Junta Electoral rebutja la retirada de símbols franquiste­s

- BARCELONA Redacció

La Junta Electoral Central (JEC) va arxivar ahir la denúncia que va presentar ahir el Cercle Català de Negocis (CCN) per la qual demanava la retirada de simbologia franquista dels edificis i espais públics de Catalunya. La Junta justifica la seva decisió perquè “l’entitat denunciant no ha acreditat mínimament la utilitzaci­ó partidista per part dels poders públics d’aquests símbols”.

Alhora, la JEC desestima el recurs de la mateixa entitat contra l’ordre de retirar les estelades, ja que considera que represente­n només les aspiracion­s “d’una part de la societat catalana, però no de tota”. Així, entén que els poders públics “no poden prendre partit en les eleccions”, i les llibertats ideològica i d’expressió són drets fonamental­s de les persones, però “no dels governants”, i mentre que els primers estan forçats a retirar les banderes, els segons poden exercir aquests drets sense altra restricció que el respecte als drets dels altres.

El CCN argumentav­a en el seu recurs que les raons que va esgrimir la Junta per ordenar la retirada de les estelades són les mateixes que donarien peu a la retirada dels símbols franquiste­s dels edificis públics. Per tant, l’entitat demanava que es cancel·lés l’ordre de la JEC de treure les estelades i, en cas contrari, ordenés retirar també la simbologia franquista, “almenys durant la campanya electoral”.

Val a dir que la Junta Electoral Central ja va rebutjar abansd’ahir un recurs de CiU contra l’ordre de retirada de les estelades als edificis públics fent servir els mateixos arguments. Segons

L’organisme també prohibeix a membres de mesa, intervento­rs i apoderats vestir roba amb estelades el 24-M

el cens de simbologia de Catalunya elaborat pel Memorial Democràtic de la Generalita­t, actualment encara hi ha a Catalunya 3.647 símbols franquiste­s.

A més, la Junta Electoral va fer públic ahir un acord pel qual també prohibeix als membres de mesa, intervento­rs i apoderats electorals que portin samarretes o qualsevol tipus de roba en què s’exhibeixi l’estelada durant la votació, ja que considera que tots els membres de les meses electorals “hauran de mantenir una posició de completa neutralita­t política a l’interior dels col·legis”. En canvi, sí que podran mostrar emblemes del partit al qual pertanyin, si és el cas.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain