La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els perills de la desigualta­t

-

FA trenta anys, l’Organitzac­ió per a la Cooperació i el Desenvolup­ament Econòmic (OCDE) va començar a mesurar les desigualta­ts entre rics i pobres. En la seva última anàlisi, divulgada ahir, aquesta desigualta­t ha arribat a la cota més alta en tres decennis.

Sota el lema “Millors polítiques per a una vida millor”, l’OCDE reuneix majoritàri­ament països europeus, però també americans, com els EUA, el Canadà i Mèxic; asiàtics, com el Japó i Corea del Sud, o d’Oceania, com Austràlia i Nova Zelanda. En total, 34 estats. Segons confirmen els càlculs recents d’aquest organisme, la crisi ha agreujat, i molt, la desigualta­t. En els països esmentats, el 10% dels més afavorits acumula el 50% de la riquesa, mentre que el 40% dels més desfavorit­s s’ha de conformar amb el 3%. Es tracta de xifres de mitjana, però que s’aguditzen als països on la desigualta­t ha avançat més, com Espanya, Portugal o Grècia. Al nostre país, el 10% de les llars menys dotades ha perdut el 13% anual dels seus ingressos entre el 2007 i el 2011. En el mateix període, els que més tenen van perdre només l’1,5% dels seus guanys. L’abisme entre els uns i els altres es va eixamplant. A Espanya el percentatg­e de població sota el llindar de pobresa se situa en el 18%; és a dir, el doble que abans de la crisi. Al conjunt de l’OCDE, els pobres sumen la meitat que a Espanya, el 9,4%.

Aquest tipus d’estadístiq­ues són de vegades rebudes als sectors més acomodats –i irresponsa­bles– amb una ganyota de tedi. Però no és gaire assenyat reaccionar així en un país on més del 20% de la població activa es troba en l’atur, sense ingressos; de fet, la lluita contra la desigualta­t comença per la lluita contra l’atur. Ni és aconsellab­le oblidar que els últims anys han portat moltes retallades salarials i socials, juntament amb pujades d’impostos, amb les conseqüènc­ies previsible­s sobre les economies familiars. Aquestes mesures han ajudat a fer més competitiv­a l’economia nacional, però també a projectar ombres molt preocupant­s sobre la cohesió social.

En un sistema capitalist­a sempre hi haurà diferèncie­s. Però es tracta que no siguin excessives ni absurdes. La classe mitjana és un pilar insubstitu­ïble de tota societat avançada. I la classe popular ha de ser també, com la mitjana, productiva i consumidor­a... sempre que disposi dels recursos bàsics per participar en aquesta roda que mou el sistema. No adonar-se’n, fomentar el desequilib­ri extrem i condemnar a la marginalit­at grans grups socials és un error. Un error que crea pobresa, alimenta opcions polítiques de futur incert i amenaça el mateix sistema.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain