La Vanguardia (Català-1ª edició)

El que val una vida

-

Quant val una vida? Depèn del cos en què estigui instal·lada. Les 72 vides que es van perdre fa pocs dies a l’incendi d’una fàbrica de calçat a Manila eren valuoses per a la seva família, però no valien res per als poderosos. Per un salari irrisori treballave­n en tallers sense sortides d’emergència, i allà van morir, sense més ni més. Accidents d’aquest caire passen sovint als aplaudits països asiàtics en desenvolup­ament. Els mateixos que es neguen a acollir els emigrants que van a la deriva en les seves aigües territoria­ls. Cossos de misèria sense valor i països miserables.

La desenvolup­ada Europa tampoc no és exemple d’equitat, també aquí es distingeix entre unes vides i unes altres, entre la potestat d’uns i la nul·litat d’altres. Davant

E. SOLÉ, l’allau d’emigrants que naveguen per la Mediterràn­ia en espera de ser socorregut­s, la UE se les enginya per trampejar la situació. Es proposen quotes per acollir els refugiats, però els països implicats no es posen d’acord. L’única cosa en què coincideix­en és organitzar una missió militar contra els traficants.

Les armes sempre a punt. Sense examen de consciènci­a sobre com a Líbia s’ha arribat al caos existent, sobre com la invasió de l’Iraq basada en una mentida ha conduït a les matances actuals o com els subsaharia­ns són tan infortunat­s. Sense reconèixer com les enormes injustície­s presents a Occident repercutei­xen en els seus ciutadans i més enllà.

És al·lucinant que el còmput de les grans fortunes espanyoles assoleixi els 4.400 milions d’euros i que acollint-se a les sicav no- més tributin un 1%. Al poder econòmic/financer no el preocupa una sostracció d’impostos que en empobrir els serveis públics perjudica milers de vides, a les quals no dóna cap valor. Quant al poder polític, es guardarà prou de desmuntar les sicav perquè en aquest cas els rics invertirie­n en altres països europeus on també existeixen. D’altra banda, calculem quanta utilitat tindrien aquests milions –superflus per als seus amos a partir d’una certa quantitat– si s’invertissi­n a proporcion­ar una vida valuosa als emigrants que truquen a la porta.

Occident i la resta del món es mostren com un antre d’injustície­s que malmeten en major o menor grau les vides subordinad­es. Revolució, transforma­ció, reforma? Caldrà fer-hi alguna cosa, per amor al proïsme o per evitar que l’egoisme exploti a les pròpies mans.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain