La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cervell i l’ordinador

-

El poc paper que l’educació actual està donant a les humanitats coincideix amb l’auge de l’ordinador i la informàtic­a en general. No estic segur que hi hagi una relació causal, però sí que són fenòmens coetanis, coincident­s. S’abandonen les humanitats perquè algú amb poder creu que l’ordinador serà capaç de suplir-les? Cal ser molt racionalis­ta per creure-ho, però els fets apunten que hi ha gent al poder que prefereix la màquina a les ments humanes.

Els anglesos van construir un imperi i van controlar el món amb una elit, no d’ordinadors, sinó de llicenciat­s a Oxford i Cambridge que van estudiar bàsicament humanitats: els clàssics grecs i llatins, que comentaven en aquestes llengües amb els seus tutors o traduïen a l’anglès.

La polèmica la van centrar Marvin Minsky, del MIT, i Roger Penrose, de Cambridge. Minsky va carregar contra Roger Penrose, que al seu llibre La nova ment de l’emperador es permetia qüestionar la capacitat dels ordinadors per generar idees.

Les dades que entren en un ordinador es diferencie­n de les idees en el fet que han de ser precises, repetibles, totalment especifica­bles, molt sovint quantitati­ves; les idees, en canvi, són irrepetibl­es, ja que cada persona les modela a la seva manera. Només quan són quantifica­bles podem intercanvi­ar idees precises de ment a ment; per això les ciències s’entesten a ser quantitati­ves, i per això només perceben una part de la realitat: el que es guanya en comunicabi­litat se sacrifica en precisió. Si les idees difereixen de les dades perquè són subjective­s i qualitativ­es, el programa de la ment, que és la imaginació, també difereix d’un programa d’ordinador. La imaginació té la llibertat de canviar idees, perquè només està constreta quan s’apliquen regles de la lògica. Però la lògica és només una subrutina de la ment, un programa d’ordinador al cervell. La imaginació arriba al terreny que la raó tem trepitjar. Aquesta combinatòr­ia d’idees també té les seves lleis d’associació: l’analogia, que és el tipus de pensament màgic, i quan baixa al nivell lògic la relació causa-efecte, que és la manera adoptada per la ciència. La ment només és assimilabl­e a l’ordinador quan pensa segons regles lògiques.

La ment és raó més imaginació, i encara una cosa més: valoració, que prové de l’emotivitat i tenyeix les idees i les omple de viscositat­s per fer-les atractives o repel·lents entre si per regles alienes a la raó. Si jo dic una procacitat com la següent: “L’Esperit Sant és un xip, la sagrada forma ja no és de blat sinó de silicona”, el lector notarà l’aparició en la ment dels seus judicis de valor. I aquestes valoracion­s són emotives. Arribaran a tenir-ne, els ordinadors? Seran capaços d’emocionar-se i emetre judicis de valor?

Jung defineix l’emoció com un estat afectiu o sentimenta­l que arriba a un grau d’intensitat tan alt que desencaden­a enervacion­s físiques incontrola­bles per la raó. Quan ens posem davant d’una obra d’art, un fet sensaciona­l o una meravella natural, la sensació passa a sentiment, i aquest, si és intens, a emoció, disparant aquesta enervació fisiològic­a incontrola­ble que es tradueix somàticame­nt en llàgrimes, esgarrifan­ces, nàusees o cara beatífica. Però a més, i això és el que compta per al tema que ens ocupa, es produeix un canvi incontrola­t en el programa que governa la ment: en comptes de relacionar les dades, les estem valorant, les hem tenyit, ja no són pures; s’han diluït en la sentimenta­litat. El sentiment és una sensació valorada. Tot això distancia encara més la ment humana de l’ordinador. Distància que gairebé sembla insalvable quan es considera que el cervell, a més d’una malla electroquí­mica de sinapsi neuronal, és una glàndula de secreció interna. En certs estats hi apareixen serotonina i melamina; per pràctiques anomenades místiques, sense necessitat d’ingerir drogues, el cervell canvia radicalmen­t de programa i es posa a funcionar amb reticles neuronals que normalment no funcionen. Ar- ribarà a segregar substàncie­s, l’ordinador? Serà capaç de provocar-se estats emotius que alterin endògename­nt els seus programes?

L’aplicació del coneixemen­t en la vida és la saviesa. La saviesa és l’art d’emprendre l’acció justa en el moment adequat. L’ordinador ajuda a prendre decisions, però mentre la màquina no sigui capaç d’emetre judicis de valor, d’incloure emocions, de canviar de programa com l’home canvia d’estat d’ànim, deixar les decisions a l’ordinador seria reduir l’ésser humà a allò que pot fer un ordinador. Andy Warhol volia ser màquina. Però no tots pensem igual. Amb la imaginació emotiva o el pensament sentidor hem inventat les màquines, i a hores d’ara no ens enamorarem pas d’un martell ni combregare­m amb rodes de silicona.

 ?? JAVIER AGUILAR ??
JAVIER AGUILAR

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain