La Vanguardia (Català-1ª edició)

Llum verda perquè el ‘nen de la maleta’ es quedi a Espanya

El pare del menor podria sortir de la presó la setmana vinent

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

El reagrupame­nt de la família Ouattara avui és una mica més a prop. El Govern espanyol ha concedit un any de permís temporal al nen Abou, de vuit anys, a qui van provar d’introduir a Ceuta el dia 7 passat en una maleta a través del pas fronterer de Tarajal. El Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social va remetre ahir a l’Oficina d’Estrangeri­a de Ceuta una autoritzac­ió individual de residència per al nen “per circumstàn­cies excepciona­ls”.

El pare, Alí Ouattara, és a la presó en espera que es resolgui la petició de llibertat provisiona­l que ha presentat el seu advocat, Juan Isidro Fernández. El lletrat sevillà espera que la situació es pugui resoldre a començamen­ts de la setmana vinent i que el ciutadà ivorià pugui abandonar la presó. La resolució del conjunt dels tràmits que són necessaris perquè la família es pugui reunir definitiva­ment es podria demorar al voltant d’un mes.

El permís concedit per les autoritats es fa en virtut de l’aplicació de la llei d’estrangeri­a, que preveu la concessió de permisos excepciona­ls de residència “als estrangers que es trobin a Espanya en els supòsits d’arrelament, protecció internacio­nal, raons humanitàri­es, col·laboració amb autoritats públiques o raons de seguretat nacional o interès públic”.

Una vegada regularitz­ada la situació sanitària, escolar i documental del petit Abou, encara queden tràmits abans no es pugui reunir amb els seus pares. De moment, els responsabl­es del centre de menors Mediterran­i, en el qual es troba acollit, han d’esperar que es demostri de manera fefaent que l’Abou és fill d’Alí i Lucie Ouattara, dels quals d’ADN.

També caldrà esperar que les autoritats canàries certifiqui­n la situació real del nucli familiar. Segons les seves pròpies declaracio­ns, el pare del nen de la maleta fa vuit anys que té la residència a Puerto del Rosario (Fuertevent­ura), on treballa en una bugaderia. Gràcies a aquesta feina cobra 1.200 euros men-

s’ha recollit una mostra

L’Abou continuarà al centre fins que es demostri que Alí i Lucie Outtara són els seus progenitor­s

suals que li van permetre portar des del seu país la seva dona i una altra filla del matrimoni. Tot i això, necessitar­ia guanyar 81 euros més per poder acollir legalment l’Abou.

Alí Ouattara assegura que a causa d’aquest mínim dèficit li van denegar la possibilit­at de regularitz­ar l’entrada a Espanya del fill.

Frustrat per aquesta negativa, a través del seu fill gran, que és a la Costa d’Ivori, es va posar en contacte amb les xarxes de traficants de persones. Ouattara va manifestar a la jutgessa que ignorava que el seu fill aniria amagat a la maleta, una versió de la qual desconfien les autoritats ja que, pel que sembla, el nen havia declarat que va ser el pare qui el va portar fins a la frontera. Allà una jove marroquina de 19 anys el va intentar passar a Ceuta, però el van descobrir a l’escàner del lloc fronterer de Tarajal. La dona marroquina també és a la presó, acusada d’un delicte contra els drets de les persones immigrants.

El nen i la seva mare, la Lucie, es van veure uns minuts dimarts en una de les sales del centre on està l’Abou. Després, i aconsellad­a per l’advocat, la dona va tornar al seu domicili de Puerto del Rosario, en espera del reagrupame­nt definitiu.

 ?? AFP ?? El nen de 8 anys Abou Quattara va passar la frontera fa quinze dies a Ceuta dins d’una maleta
AFP El nen de 8 anys Abou Quattara va passar la frontera fa quinze dies a Ceuta dins d’una maleta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain