La Vanguardia (Català-1ª edició)

Construint futur

El saló Construmat es redefineix apostant més per la tecnologia aplicada a les cases que pel maó que dominava abans de la crisi immobiliàr­ia

- RAÚL MONTILLA L’Hospitalet de Llobregat

Efilena Baseta mostra a Construmat el seu projecte, desenvolup­at juntament amb Ece Tankal i Ramin Shambayati, una estructura que s’expandeix o es contreu rebent impulsos d’electricit­at. L’ús és estètic, però també és una manera d’adaptar espais a les necessitat­s d’ús, fer-los més grans, més petits. “Si es col·loca a l’exterior, a les mateixes plaques que formen l’estructura es poden instal·lar panells solars”, assenyala Efilena, no gaire lluny del lloc on una impressora en 3D industrial crea peces de construcci­ó a partir de sorra amb additius.

Allà a la vora s’aixeca un tros de façana que és un continu de jardineres plenes de molsa que, a banda de decorar, serveixen per generar energia a partir dels bacteris que hi viuen. És un Construmat molt diferent dels d’anys anteriors: prioritza la tecnologia. Avui i demà, per primera vegada, s’obrirà al públic no profession­al.

El certamen, que se celebra fins dissabte, només ocupa el pavelló del recinte de Gran Via de la Fira a l’Hospitalet. És un espai molt reduït respecte al que aquesta fira va arribar a representa­r abans que esclatés la bombolla. Però, ara, els metres quadrats no són el més important: el que interessa és fer negocis internacio­nals (això explica la presència d’una quinzena de delegacion­s estrangere­s i un fòrum de grans obres mundials) i adequar-se a les necessitat­s reals de la societat en conjunt. Per això aquest any hi ha una gran aposta per la rehabilita­ció i, sobretot, la tecnologia.

El certamen, que se celebra fins demà dissabte, s’obre per primera vegada al públic no profession­al

Construmat, que en l’edició següent es passarà a dir Beyond Building Barcelona, s’ha reorientat per donar solucions a les ciutats intel·ligents. “Ja és possible construir amb robots o amb impressore­s en 3D, però fins ara les màquines sempre havien hagut de ser més grans del que construïen si no s’utilitzave­n per crear peces que s’acoblessin. Però això també està canviant”, assenyala Mathilde Marengo, responsabl­e de comunicaci­ó de l’Institut d’Arquitectu­ra Avançada de Catalunya (IAAC) davant de tres petits robots que, entre ells, es coordinen per construir. Aquest és un dels projectes que es presenten en un espai d’innovació organitzat per l’IAAC i Fab Lab, en el marc del qual també es cons- trueix la Wikihouse, un habitatge de només 20 metres quadrats, edificada gràcies a peces de fusta impreses. “La idea és que qui vulgui se la pugui descarrega­r, imprimir i muntar”, afegeix Marengo.

Al saló també es mostren cascos d’obra amb sensors —per saber on és en cada moment el treballado­r, si està en moviment o aturat— o drons, que, a més de supervisar projectes, transporte­n material a qualsevol altura.

La domòtica ha donat pas a les cases connectade­s, on la tecnologia mòbil prediu les necessitat­s de l’inquilí amb habitacion­s i espais que s’adapten al seu estat d’ànim. Abunden més els sensors que els maons, encara que d’aquests últims també n’hi ha, i aixetes, banys o rajoles. Materials i productes en què el disseny cada vegada és més important. Fent bandera d’aquest disseny, al certamen assisteixe­n empreses centenàrie­s catalanes, com la barcelonin­a Escofet, amb més de 125 anys d’història i que té entre les seves últimes creacions la rajola de la nova Diagonal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain