La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Google de Ciutadans

El partit carbassa fa entreviste­s personals i utilitza el famós cercador per evitar candidats no desitjats

- ENRIQUE FIGUEREDO Barcelona

Ciutadans ha crescut gairebé al mateix ritme que augmentave­n les seves expectativ­es electorals, segons la majoria de sondejos. Això ha obligat la formació que dirigeix Albert Rivera a allargar la mà per tots els racons d’Espanya als qui aspiren a formar part del partit i de les seves llistes electorals. Per fer-ho, l’equip de persones que dirigeix el secretari d’organitzac­ió del partit carbassa, Fran Hervías, s’encarrega de crear filtres per evitar persones no desitjades. “Però sempre hi ha algú que se’t pot colar, com en el cas de Barberà del Vallès”, explica a aquest diari Hervías mateix.

El secretari d’organitzac­ió de Ciutadans es refereix en aquest cas a la retirada de la candidatur­a del seu partit en aquesta localitat del Vallès Occidental després que transcendí­s que el cap de llista havia pertangut a la formació d’ultradreta Plataforma per Catalunya. En aquest cas es va optar per retirar tota la llista perquè es tractava del número u. Però hi ha hagut altres incidèncie­s en diverses llistes tant a Catalunya com en la resta d’Espanya. Ara per ara, cinc.

Hervías recorda que les candidatur­es es confeccion­en per eleccions internes primàries en cada agrupació local, “i en termes generals confiem en el criteri de militants i simpatitza­nts”. Però el secretari d’organitzac­ió de Ciutadans sap que cal fer certs controls previs. “Els coordinado­rs

Exmilitant­s ultres i imputats es ‘colen’ en cinc llistes de tot Espanya

locals fan entreviste­s a tots els candidats, fent una primera tasca informativ­a”, explica a través del telèfon mans lliures del cotxe anant cap a València. Als possibles integrants de la llista se’ls pregunta pel seu passat polític.

El secretari d’organitzac­ió de Ciutadans explica sense complexos que una de les seves millors armes per detectar candidats amb un passat compromès és pura i simplement Google. “Posem el nom complet al cercador i de seguida sabem si ha estat en una llista o vinculat com a càrrec de confiança a algun polític o afer afectat per corrupció”, explica.

Alguns dels problemes vénen quan el candidat té un nom molt comú, cosa que dificulta els resultats. Encara que pugui semblar molt rudimentar­i, Hervías defensa el sistema. Li ha servir per frenar la inclusió a les llistes de més de 600 persones a tot Espanya l’últim any, segons informació que facilita el mateix secretari d’rganitzaci­ó. “No fem el desentès, quan detectem un cas. Actuem”, diu. Això no ha impedit que els seus rivals hagin utilitzat aquestes relliscade­s com a element de crítica a la campanya.

Els mecanismes que han permès descobrir els casos que s’han “colat” amb les llistes ja confeccion­ades han estat d’allò més variat. En alguns han estat revelacion­s periodísti­ques i en d’altres comunicaci­ons directes de veïns o simpatitza­nts.

L’estadístic­a d’aquests candidats rebutjats dóna dades curioses. Allà on hi ha hagut més desaprovac­ions ha estat a la Comunitat Valenciana, on s’ha evitat l’entrada d’un bon nombre de persones vinculades al PP perquè podrien tenir vincles amb afers de presumpta corrupció. “La segona comunitat on hem rebutjat més gent ha estat Andalusia”, confirma Hervías. Però en aquest cas, la bossa d’aspirants que buscaven un pretès refugi a Ciutadans procedia del Partit Socialista d’Andalusia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain