La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bany de multituds

Nick Cave va enlluernar a l’auditori del Fòrum amb un concert inoblidabl­e

-

A relativame­nt pocs metres d’on havia actuat per última vegada a Barcelona, Nick Cave va donar una gran lliçó i sobre tot art majúscul. I en loor de multitud, literalmen­t. L’australià es va acostar novament al Fòrum per oferir un compendi del seu extens cançoner. I ho va fer en excels estat de forma i amb ganes de compartir amb l’aficionat una vetllada que va tenir més de cerimònia i catarsi que de concert estricte.

Les caracterís­tiques de la vetllada, a recinte tancat a diferència de l’esdevingut fa dos anys a l’esplanada del Fòrum en el Primavera Sound, havia provocat que el taquillatg­e s’hagués esgotat fa mesos i l’expectació fos elevada. Al cap i a la fi, Barcelona era una de les ciutats triades per l’artista en la seva gira europea de dinou cerimònies musicals, on, segons ell, “crear un espec-

El músic va trencar el protocol i va permetre que el públic l’acompanyés en la immediates­a tota la nit

tacle únic, una cosa especial i fora del comú”. I bé que ho va aconseguir. Perquè poc després de la inicial Water’s edge, amb el públic assegut ordenadame­nt a les seves respective­s butaques, el camaleònic i genial artista australià va animar el públic a acostar-se a l’ampli escenari del recinte, i no només això, ja que en algunes cançons ( Higgs Boson Blues) es va introduir entre el públic ja posat dret al mig de la part davantera de la platea, tocant-lo, cantantli, incitant-lo, a participar en un inesperat bany de multitud.

Cave va estar impression­ant, en el que s’espera d’un artista magnífic, i que ahir a la nit va certificar aquesta condició. Va oferir, abillat amb vestit fosc, camisa blanca i sabates negres enxarolade­s, més d’una vintena de glorioses cançons, entre setlist oficial i generosos bisos, acompanyat per quatre sufocants Bad Seeds com Warren Ellis (el seu àlter ego en termes de bestialita­t musical), Martyn Casey, Thomas Wydler i Barry Adamson. La música, amb l’un i amb els altres, va sonar durant les dues hores llargues que va durar el concert, no va descuidar el més que notable últim àlbum de Cave amb el seu grup referencia­l ( Push the sky away), i va repassar unes cançons que van evidenciar que el seu públic, més que fidel, és majoritàri­ament devot: catarsi, èxtasi i felicitat apareixien a mesura que desgranava joies com Red right hand, The ship song, Stranger than kindness o la insuperabl­e Into my arms.

Assegut intermiten­tment davant un majestuós piano de cua, Cave va oferir gairebé una performanc­e musical i escènica de nivell enlluernad­or, on va combinar el vibrant, l’humorístic, el poètic i, en suma, el magistral. Perquè això s’esdevingué­s va haver d’aparèixer el millor Cave, és a dir, el que per a molts és el millor cantant-compositor líric de l’escena rock i, a més, és el catalitzad­or de dues bandes superlativ­es (els ja esmentats Bad Seeds i Grinderman). És a dir que, a diferència del que algú podria haver imaginat d’una nit amb Cave al piano desgranant algunes de les seves meravellos­es peces, el públic es va trobar una fera de l’escena que va combinar amb art apocalípti­c humor negre, ferocitat rockera, emocionant dolença, poètica sensibilit­at.

 ?? JORDI PLAY ?? El músic australià durant el seu concert d’ahir a la nit a l’auditori del Fòrum
JORDI PLAY El músic australià durant el seu concert d’ahir a la nit a l’auditori del Fòrum
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain