La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nosaltres, els indecisos

-

Un dels èxits del nostre model de democràcia és haver aconseguit que, per a molta gent, la jornada de reflexió de demà sigui una incitació a l’abstenció i al desànim. Ja fa temps que molts ciutadans concernits per la política s’estimen més anar a votar sense reflexiona­r. Per desesperac­ió o convicció, anteposen als inconvenie­nts de la participac­ió la pervivènci­a dels valors que, malgrat tot, represente­n les eleccions. La indecisió és doble: votar o no votar, i, si respons que sí al primer dubte, ¿a qui carai votar? Si s’aturessin a reflexiona­r, a molts electors els doldria la manera com els candidats i els partits els han tractat durant la campanya. ¿Com? Amb una familiarit­at estrident i intimidado­ra, a mig camí de Los Payasos de la Tele (“¡Cómo están ustedes!”) i dels venedors de melons que a l’estiu s’anuncien a través de megàfons que basen la seva eficàcia en la inoportuni­tat i que el missatge no s’entengui gaire. L’amplificac­ió és una de les constants de l’esperit electoral (en això s’assembla a l’esperit nadalenc). Hi ha amplificac­ió en la retòrica dels mítings, cada vegada més comercial i devaluada per una concepció simplifica­dora de les idees, en el populisme de botifarrad­a i en el fanatisme induït de les xarxes socials, instrument­alitzades fins a la nàusea.

Perills de reflexiona­r demà: adonar-te de les anomalies estructura­ls del sistema La indecisió és doble: votar o no votar, i, si respons que sí al primer dubte, ¿a qui carai votar? i haver de solucionar un dilema tan perillós com desagradab­le. ¿Les eleccions ens fan còmplices d’un repartimen­t de poder que, per experiènci­a, sabem que és negligent i que tendeix, amb una fatalitat transversa­l esfereïdor­a, a la corrupció? Per respondre a l’infantilis­me idiotitzad­or amb què ens interpel·len els predicador­s, el més eloqüent seria atrinxerar-se en un silenci d’impotència, menyspreu o perplexita­t. Però com que també tenim raons per sospitar que debilitar la democràcia i imposar el desànim és una de les estratègie­s dels malvats, anirem a votar amb la consciènci­a de viure una contradicc­ió i la inquietud de dominar cada vegada més la paleta dels mals menors (amb sigles noves i velles o a través del vot en blanc, tan tendencios­ament desacredit­at pel sistema i pels mitjans de comunicaci­ó públics i privats; assumint com una derrota inevitable la inutilitat de tants vots útils).

Demà, doncs, procuraré no reflexiona­r gaire i diumenge pensaré en els polítics honestos que conec, anul·lats per les cúpules del partits. ¿Això vol dir que no m’interessen les eleccions? Al contrari. Precisamen­t perquè m’interessen, m’escandalit­za de quina manera es dilapiden els impostos (treballar tres, quatre, cinc o sis mesos l’any pel bé comú té una contrapres­tació grotesca) i que els mateixos que de manera reiterada han traït la confiança promesa i han prostituït la salut cívica del país ara pretenguin haver canviat o, pitjor encara, vulguin presentar-se com els descobrido­rs i els inventors de la vella, amarga i verinosa sopa d’all de tota la vida.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain