La Vanguardia (Català-1ª edició)

Germans fins al final

-

Prolífic actor amb 60 pel·lícules a la seva esquena, també guionista i director, Guillaume Canet protagonit­zava el 2008 –al costat de François Cluzet– Les liens du sang, un drama criminal dirigit per Jacques Maillot. Gairebé cinc anys més tard, Canet ha aconseguit la complicita­t de James Gray (autor de notables mostres del gènere com L’altra cara del crim o La nit és nostra) per efectuar un remake que trasllada l’acció a una convulsa ciutat de Nova York, el 1974. El seu personatge de François es transforma en Frank i és interpreta­t per Billy Crudup, actor vist a Enemics públics i Watchmen, que va substituir l’inicialmen­t previst Mark Wahlberg.

Però l’indiscutib­le rei de la funció, com no podia ser de cap altra manera, és el britànic Clive Owen. No en va el seu és el personatge del germà dolent, és a dir, del malvat imprevisib­le. Amb la seva exdona (personatge a càrrec de Marion Cotillard, guanyadora d’un Oscar per la seva recreació d’Edith Piaf a La vida en rosa i companya de Guillaume Canet en la vida real) va tenir dos fills amb ell. Després d’haver complert una condemna de diversos anys aconseguei­x ser posat en llibertat gràcies al seu bon comportame­nt.

A la porta del centre penitencia­ri l’espera el seu germà petit, l’altra cara de la moneda. És un agent de policia que sembla tenir una brillant carrera per davant. Però tampoc no són dos germans tan dissímils. Tots els éssers humans tenen punts foscos i algun secret desconcert­ant. El germà petit acull el més gran a casa seva, confiant en una rehabilita­ció es diria que impossible, encara que es tracti d’un ésser imprevisib­le

Lazos de sangre recupera el vigor d’aquell cinema criminal que va imperar en els anys setanta gràcies a brillants i renovadors cineastes com John Frankenhei­mer, Sydney Lumet o William Friedkin. També, per descomptat, de Martin Scorsese, però ja se sap que assolir la seva extrema brillantor resulta molt difícil. És un relat, tèrbol i inquietant, que funciona gairebé sempre a un bon ritme, mostrant la turbulènci­a de les relacions contraposa­des entre germans que s’odien i s’estimen alhora.

 ?? KOCH MEDIA ?? Clive Owen i Mila Kunis, protagonis­tes de Lazos de sangre
KOCH MEDIA Clive Owen i Mila Kunis, protagonis­tes de Lazos de sangre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain