La Vanguardia (Català-1ª edició)

La gran festa de Cervantes

- JUSTO BARRANCO Barcelona

Una festa contra la hipocresia, la beateria i la mentida social. Una festa protagonit­zada per un cornut superstici­ós interessat en les Entremeses Cervantes dirigits per José Luis Gómez al teatre Romea arts ocultes i amb molt poc seny a qui la seva dona i el seu amant enganyen com volen. Una festa amb un ancià dominat per la gelosia que té la seva jove esposa tancada, qui l’acabarà enganyant davant dels seus nassos. Una celebració en la qual, a més, una companyia de bergants ofereix una particular funció de titelles en un poble: avisen que aquells que tinguin ascendènci­a jueva o mora o siguin fills il·legítims no seran capaços de veure res del que succeeix al teatret...

Són els tres Entremeses de Cervantes – La cueva de Salamanca, El viejo celoso y El retablo de las maravillas– amb els quals l’actor, director i acadèmic José Luis Gómez va conquerir al públic fa ja 19 anys en un dels primers espectacle­s del llavors acabat de fundar Teatro de la Abadía de Madrid, i que ara ha tornat a muntar: després d’estrenarlo­s a Madrid i passar pel Kennedy Center de Washington –amb quatre dels actors del repartimen­t original, Elisabet Gelabet, Miguel Cubero, In- ma Nieto i José Luis Torrijo– ara es poden veure fins al 7 de juny al Romea de Barcelona.

Per conferir-los unitat, Gómez fa que siguin els habitants d’un poble els que decideixen representa­r per a ells i els seus conveïns a tall de festa –això permet al director in- troduir elements antropològ­ics com balls, vestits regionals, instrument­s i dits populars– aquests tres entremesos plens d’humor i de sàtira social contra el racisme, contra la concepció de l’honor “com una cosa que es troba entre les cames de les senyores” i contra “el cinisme del políticame­nt correcte a totes les societats, l’acceptació del qual comporta un amortiment de la pròpia consciènci­a”, denuncia Gómez.

 ?? ROS RIBAS ?? Una escena dels
de
ROS RIBAS Una escena dels de

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain