La Vanguardia (Català-1ª edició)

La desigualta­t de renda frenarà la recuperaci­ó, adverteix l’OCDE

Espanya és el tercer país europeu més desigual, després de Grècia i Portugal

- ANDY ROBINSON Madrid

“Treballar, créixer, fer”. Pot ser un eslògan electoral (de fet, és el del PP a Madrid) del qual pocs votants discrepari­en. Però, segons un nou informe de l’OCDE , hi falta una paraula clau: redistribu­ir. Segons l’informe In it together, que es va presentar ahir a París, les polítiques adoptades des de l’inici de la crisi –austeritat i desregulac­ió laboral– per impulsar el creixement econòmic i de l’ocupació han agreujat el problema de la polaritzac­ió de la renda en molts països de l’OCDE, com a Espanya, el tercer país més desigual de la zona euro, després de Grècia i Portugal.

Això no és només una qüestió d’equitat social, perquè –en contra dels arguments en voga des dels anys vuitanta– “quan puja la desigualta­t de la renda, el creixement es redueix”, assenyala l’organitzac­ió multilater­al amb seu a París. “L’argument a favor de combatre la desigualta­t és encara més urgent si es té en compte el seu impacte sobre el creixement a llarg termini”.

És una advertènci­a crítica per als qui esperen que el repunt econòmic a Espanya sigui l’inici d’un llarg període de creixement sostenible. Perquè la desigualta­t espanyola s’ha disparat. Mentre que a Portugal, Bèlgica i Islàndia el sistema tributari i les prestacion­s socials han evitat una desigualta­t més gran de la renda disponible, a Espanya “ha pujat d’una manera tan dràstica que (Espanya) ha passat d’ocupar una posició per sota de la mitjana de l’OCDE el 2007 a ser un dels deu països amb més desigualta­t el 2011”, adverteix l’organisme.

La recuperaci­ó econòmica ha millorat lleugerame­nt l’extrema polaritzac­ió de la renda des d’aleshores. Però s’han esborrat tots els avenços de la dècada anterior. Espanya va ser elogiada en l’informe de l’OCDE del 2008, Growing unequal (Creixent desigualme­nt), com “un dels pocs països (...) que han anat en contra del corrent de créixer amb desigualta­t”.

França i Itàlia han registrat increments de la desigualta­t també des de l’inici de la crisi, però ho han fet des de nivells més baixos que Espanya. Alemanya es manté més o menys igual. Bèlgica, Àustria, la República Txeca, Finlàndia, Irlanda i Polònia han reduït la desigualta­t des del 2007. El Regne Unit també, però es manté com el país europeu més desigual. Els EUA continuen sent el país més desigual entre els paï- des ha frenat el creixement sostenible”, explica. Això es deu al seu impacte sobre el capital humà, ja que l’estancamen­t o la caiguda neta de la renda del 40% més pobre de la població “redueix la seva capacitat per invertir en la seva pròpia formació i educació”.

Un exemple: un augment del coeficient Gini –indici de desigualta­t– de 6 punts suposa una reducció de sis mesos del temps que un nen en una família del 40% més pobre passa a l’escola o la universita­t. Per tant: “Aconseguir més igualtat d’oportunita­ts sense afrontar el problema de la desigualta­t per si mateixa serà molt difícil”, sentencia l’OCDE, que recomana que s’adoptin polítiques corrective­s: “Un sistema de tributació progressiu, prestacion­s socials i altres transferèn­cies redueixen la desigualta­t de renda dràsticame­nt”. El sistema

L’IMPACTE DE LA CRISI Espanya va ser aplaudida per la seva equitat el 2008; ara la desigualta­t es dispara

PASSARÀ FACTURA

 ?? LAURA GUERRERO / ARXIU ?? La pobresa ha castigat especialme­nt la gent gran
LAURA GUERRERO / ARXIU La pobresa ha castigat especialme­nt la gent gran

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain