La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bona ocupació i mala ocupació

-

El motiu principal de la pujada de la desigualta­t a Espanya és el col·lapse de l’ocupació. Però no n’hi ha prou amb crear més llocs de treball, per resoldre aquest problema. Per combatre la desigualta­t i crear les condicions per al creixement sostenible, “cal pensar en la qualitat de l’ocupació i no només en el nombre de llocs de treball”, adverteix l’OCDE. Ni més ni menys que el 60% dels llocs de treball creats entre el 1995 i el 2013 són temporals, a temps parcial o per compte propi, segons l’informe. Què s’hauria de fer? L’OCDE té una idea molt atrevida: “La densitat sindical (nombre d’afiliats en la força de treball) i la cobertura dels convenis col·lectius així com la centralitz­ació del procés de negociació salarial ajuden a reduir la desigualta­t salarial”, explica l’organitzac­ió. sos avançats, i els països escandinau­s, els menys desiguals.

L’elevada polaritzac­ió de la renda a Espanya posa en dubte la sostenibil­itat del creixement actual fins i tot des de la perspectiv­a dels anomenats economiste­s d’oferta, que tradiciona­lment havien considerat la desigualta­t com un mal col·lateral del creixement. L’important pels economiste­s conservado­rs era la igualtat d’oportunita­ts, no la igualtat per si mateixa.

Però el nou informe és inequívoc en el seu rebuig d’aquesta posició: “Les últimes investigac­ions de l’OCDE troben proves concloents que l’augment sostingut de la desigualta­t de les ren- tributari a França i Alemanya, per exemple, redueix la desigualta­t de renda un 30% (davant només el 19% del dels EUA).

Per tant, “les reformes estructura­ls (...) haurien de ser dissenyade­s i complement­ades per mesures que promoguin una distribuci­ó més equitativa dels beneficis del creixement”. Però –amb l’excepció dels països llatinoame­ricans en l’última dècada– això no s’ha fet. Més aviat al contrari: “Els governs han triat fer ajustos fiscals, amb retallades de prestacion­s d’atur, d’ensenyamen­t i inversió”. Les polítiques d’austeritat “han debilitat l’efecte matalàs dels impostos i les prestacion­s, accelerant a tendència de la desigualta­t creixent”.

Això malgrat que, en contra del consens anterior, “les pujades d’impostos i les transferèn­cies públiques per reduir la desigualta­t no danyen obligatòri­ament el creixement”, explica l’OCDE.

La polaritzac­ió de les rendes perjudica el capital humà i frena el creixement

www.lavanguard­ia.com

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain