La Vanguardia (Català-1ª edició)

Crítiques al BCE per la difusió de les actes per avançat

Diversos fons de la City podrien haver invertit amb avantatge

- SERGIO HEREDIA Barcelona

Des de dilluns, les paraules de Benoît Coeuré, representa­nt francès en el directori del Banc Central Europeu (BCE), han desencaden­at una cataracta de reaccions. Coeuré va dir que el guardià de l’euro intensific­aria el programa de compra de bons de deute públic i privat tant aquest mes com el mes vinent, i així va provocar que l’euro recuperés el camí baixista en el canvi amb el dòlar i va reimpulsar la tendència alcista dels mercats de l’eurozona, que des d’aleshores han acumulat quatre ascensos consecutiu­s (ahir mateix tornaven a albirar els màxims de l’any).

Encara que les conseqüènc­ies del missatge van ser positives per a gairebé tots els inversors, alguns se’n van beneficiar més que d’altres. En realitat, el problema no va residir en el missatge, sinó en el tempo i el fòrum. Coeuré va donar la notícia dilluns a última hora, durant una conferènci­a organitzad­a per un fons d’inversió de la City de Londres davant d’universita­ris, banquers i inversors: ho va fer anticipant­se a les actes oficials del BCE (que van sortir a escena dimarts al matí), i d’aquesta manera va donar marge de maniobra a alguns dels inversors assistents, que van gaudir d’un formidable temps per avançar-se i procedir a la compra de títols (estava clar que la notícia reactivari­a els parquets de l’eurozona i accelerari­a la devaluació de la moneda única).

Per això l’escenari ha suscitat crítiques en els últims dies, i en particular entre diversos mitjans de comunicaci­ó, segons l’opinió dels quals un bon ventall d’inversors va poder esprémer la informació privilegia­da que havia difós Coeuré (en l’època contemporà­nia de la inversió borsària, el temps d’un mil·lisegon constituei­x un valor incalculab­le).

Davant la deriva de l’assumpte, el BCE va reaccionar ahir: “A partir d’aquest moment, no hi haurà cap embargamen­t sobre el discurs dels membres del directori”, va dir un portaveu de l’organisme, afegint que “qualsevol discurs serà difós immediatam­ent en el nostre lloc web”. “El canvi en la reglamenta­ció estava en les nostres previsions des de fa diversos mesos –va afegir–. I amb ell, es pretén aconseguir que l’audiència més gran possible tingui accés al discurs alhora”.

Amb el canvi de tema, el guardià de l’euro entonava el mea culpa davant els episodis que van succeir la intervenci­ó de Coeuré i es mostrava disposat a trencar amb el criteri de l’embargamen­t. “En realitat, en aquest cas en concret, ja teníem la intenció de publicar el discurs mentre s’estava produint –va dir el portaveu–. Tot i això, un error de procedimen­t intern va fer que no es pogués difondre res fins dimarts al matí”.

Més enllà d’aquesta controvèrs­ia, el BCE es va animar ahir a si mateix. Ho va fer difonent les actes de la reunió del

“La mateixa informació hauria d’arribar alhora a la màxima audiència”, es disculpa un portaveu

15 d’abril passat, en l’articulat de les quals s’aplaudia el “significat­iu impacte” del programa de compra d’actius anunciat el 22 de gener i llançat el 9 de març, i s’insistia que el pla es prolongarà, com a mínim, fins al setembre del 2016. “Les preocupaci­ons d’alguns participan­ts del mercat dient que el BCE tindria dificultat­s per aconseguir els seus objectius de compra no s’han materialit­zat fins ara”, diuen les actes, recordant que l’organisme ha comprat diàriament 3.200 milions d’euros en deute públic, en línia amb els 60.000 milions mensuals a què s’havia compromès al gener.

Les paraules de Coeuré, dilluns, pretenien portar més enllà el programa d’expansió monetària. Es tracta de reimpulsar el pla de devaluació de l’euro, congelat entre l’1,13 i 1,14 dòlars en les últimes setmanes, i d’accelerar la compra d’actius públics, la frenada de la qual estava provocant una pujada dels tipus d’interès.

 ?? JOHN THYS / AFP ?? Mario Draghi, president del Banc Central Europeu
JOHN THYS / AFP Mario Draghi, president del Banc Central Europeu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain